19-годишният испанец Алехандро Давидович Фокина продължава да изумява с представянето си на турнира от категория АТР 250 в Ещорил. Намиращият се под №167 в световната ранглиста талант вече е на полуфинал след успех над фаворита Гаел Монфис с 6:7(2), 7:5, 6:4 за 2 часа и 17 минути игра.

Преди началото на седмицата испанецът, който има майка рускиня и баща швед, не бе постигал победа в основна схема на АТР ниво. В португалския курорт обаче той преодоля квалификациите, а след това победи Тейлър Фриц и Жереми Шарди, за да се стигне до успеха над един от идолите му в лицето на световния №18.

Алехандро Давидович Фокина

източник: БГНЕС

Давидович Фокина, който е юношески шампион на Уимбълдън от 2017-а, демонстрира великолепен тенис, постигайки седем пробива в хода на двубоя.

В третия сет на два пъти испанецът повеждаше с пробив, който моментално бе връщан. Но при третия и 5:4 взе гейма на 0 и така стигна до най-големия успех в тепърва започващата си кариера.

С достигането до полуфинала Давидович Фокина ще направи и огромен скок в ранглистата като ще влезе в топ 130. Негов съперник в топ 4 ще бъде победителят от мача между Пабло Куевас и Франсис Тиафо.

В тази фаза място намери и №1 в схемата Стефанос Циципас, който се справи с последния представител на домакините Жоао Домингеш - 7:6(3), 6:4. За гърка това ще бъде негов десети полуфинал на ниво АТР, а в опит да достигне до финала ще срещне Давид Гофен. Белгиецът постигна обрат с 4:6, 7:6(4), 6:2 над Малек Джазири.