Поставеният под номер 1 в основната схема Доминик Тийм се класира за полуфиналите на домашния тенис турнир във Виена, след като съперникът му Пабло Кареньо Буста се отказа поради травма при пасив от 0-5 в откриващата част.

Това беше втора победа на австриеца над испанския му опонент през този месец, след като отново Тийм беше победител в сблъсъка им на Шанхай Мастърс. Любимецът на домакините ще срещне италианеца Матео Беретини в спор за място в неделния финал. Поставеният под номер 3 елиминира Андрей Рубльов след 7-5, 7-6 (4) за около два часа игра.

В първия сет полуфиналистът от Ю Ес Оупън се нуждеше от само един пробив, дошъл в 11-ия гейм, за да затвори успешно частта. Във втория сет играта отново беше равностойна и този път се стигна до тайбрек, в който Беретини достигна до победата след третия си мачбол.

В другия полуфинал съперници ще бъдат победителите от двубоите между Диего Шварцман – Карен Хачанов и Аляж Бедене – Гаел Монфис.

Междувременно, в Базел гигантът от САЩ Райли Опелка продължи с впечатляващото си представяне. След като вчера американецът отстрани Давид Гофен, днес той елиминира и Роберто Баутиста Агут в три сета – в отделните части 6-3, 3-6, 6-3 за малко над час и половина игра. Испанецът стигна първи до пробив в откриващата част в третия гейм, но Опелка върна веднага брейка, а след това реализира нов за 5-3.

Във втория сет Баутиста Агут направи един пробив и той бе достатъчен за изравняване на частите. Картината се повтори в заключителния сет, но този път в полза на американеца, който не изпусна инициативата докрая и спечели за 135 минути. Той реализира 31 аса по пътя към успеха. Неговият съперник на полуфиналите ще бъде определен от победителя измежду Алекс де Минор и Ян-Ленард Щруф.

В другия полуфинал деветкратният шампион в надпреварата и местен фаворит Роджър Федерер чака спечелилия измежду Стефанос Циципас и Филип Крайнович. /БГНЕС