Теодор Бачев беше избран за капитан на националния отбор на България по тенис за мъже за Купа "Дейвис". Той заменя на поста Тодор Енев, а негов помощник ще бъде Валентин Димов. България посреща Мексико на 5 и 6 март в зала "София" в мач от Световна група II турнира за на купа "Дейвис".

Теодор Бачев е роден на 7 април 1963 година в София. Като състезател e дългогодишен национал на България и участник в Купа "Дейвис". Шампион от Държавни първенства във всички възрастови групи при юношите от 12 до 18 години.

През 1979 година е четвърти на отборното Европейско първенство за юноши до 16 години. Участник на Игрите на добра воля в Москва през 1984 година. Капитан на България за Фед Къп през 1996 година. Първи и дългогодишен треньор на сестра си Любомира Бачева - бивша номер 68 в световната ранглиста на сингъл и номер 53 на двойки при жените, европейска шампионка за девойки до 14 и 16 години. Треньор на деца шампиони във всички възрастови групи.

В треньорската си кариера прекарва дълги години в Германия. Европейски шампион за ветерани на двойки (мъже и смесени). Притежава най-високия треньорски лиценз към БФТ. Син е на рекордьорката по титли в България Мария Чакърова-Бачева.