Марко Трунхелити получи подкрепа от Отдела за интегритет в тениса две седмици, след като се оплака, че се чувства изоставен от ръководните органи в тениса.

Аржентинецът, който е №130 в света, разкри пред органа за опити да бъде накаран да играе симулативно. Освен това той свидетелства срещу трима свои аржентински колеги за неправомерни действия, свързани със залози на мачове.

В последствие обаче Трунхелити призна, че не е получил подкрепа, а много от колегите му вече не комуникират с него заради действията му. Някои от тях дори поставиха под съмнение мотивите на Трунхелити.

Но от Отдела за интегритет заявиха, че тенисистът е действал от "най-добри намерения за спорта".

Именно този орган се занимава с многобройните сигнали за уговорени мачове на по-ниските нива в тениса.

"Неговата смела и принципна позиция срещу тези, които искат да корумпират, е възхищаваща и похвална", се казва в изявлението. 

Въпросните тенисисти, срещу които Трунхелити свидетелства, са бившият №78 Николас Кикер, бившият №269 Патрисио Херас и Федерико Кория, който е достигал до №223.

От Отдела за интегритет обясниха и защо по-рано не са коментирали свидетелските показания на Трунхелити. "Като част от политиката за конфиденциалност, желанието на Отдела през цялото време е да защитава идентичността на свидетелите си и поради това не е коментирал или потвърдил намесата на господин Трунхелити в тези случаи."