През тази седмица ще стане ясно, дали форматът на провеждане на отборната надпревара в мъжкия тенис Купа Дейвис ще претърпи предложените радикални промени.

Членовете на Международната тенис федерация ITF се събират в Орландо, Флорида за своето годишно събрание, на което ще бъде обсъден и казусът с Купа Дейвис.

Надпреварата е на 118 години и е една от най-престижните, но в последно време губи постоянно от блясъка си. Причината е, че провеждането ѝ продължава в хода на цялата година и много от големите звезди предпочитат да не участват.

Според предложението на президента Дейвид Хагърти, което ще бъде гласувано в четвъртък, Купа Дейвис би се превърнала в двуседмичен турнир с двойно по-голям награден фонд от поне 20 милиона долара, само 3 мача вместо 5 във всеки отделен сблъсък и формат 2 от 3 сета вместо досегашния 3 от 5.

В момента в топ дивизията на Купа Дейвис 16 национални отбора играят помежду си в четири елиминационни кръга през годината, за да се стигне до финала през ноември в една от държавите-участнички.

Новият формат има подкрепата на инвестиционната група Kosmos, която се ангажира финансово с 3 милиарда долара в рамките на 25 години. Идеята е турнирът да се провежда през ноември всяка година на неутрално място. Първото издание би било в Европа, за да намали пътуванията за играчите, които ще участват във Финалите на АТР в Лондон същия месец.

Участниците ще бъдат 18 като през февруари ще има 12 плейофни сблъсъка с домакини националните федерации. Победителите от тях ще се класират за големия турнир, в койот ще бъдат още полуфиналистите от предишната година и два отбора с уайлд кард. Всички мачове във финалната фаза ще се играят във формат два мача на сингъл и един на двойки в по 2 от 3 сета. След групи осемте най-добри ще се класират за елиминациите.

Според Хагърти така ITF ще се стабилизира икономически и ще вкарва по 25 милиона долара годишно към националните федерации. За да бъде прието предложението, то трябва да получи поне две трети от гласовете на 147-те държави членки. И тук има особеност, тъй като някои държави като САЩ, Великобритания, Франция и Австралия имат по 12 гласа. "Мисля, че към момента имаме гласовете, но да не подценяваме нищо", сподели Хагърти.

Организаторите на три от турнирите от Големия шлем, Уимбълдън, Ролан Гарос и US Open, подкрепят новия формат. Подкрепя има и от американския милионер Лари Елисън, който е готов да инвестира сериозна сума, за да домакинства турнира през 2021-а в Индиън Уелс. Смесени са настроенията в Австралия, където са фенове на традиционния формат.

В същото време пък АТР планира възраждане на своята Световна отборна купа, която може да се превърне в пряк конкурент на Купа Дейвис, особено ако дава точки за ранглистата, а Купа Дейвис не.