Сърбинът Душан Лайович се класира за първи път на полуфинал на турнир от сериите Мастърс 1000 в Монте Карло, след като надигра Лоренцо Сонего в два сета –  6:4, 7:5.

48-ият в ранглистата достигна по-рано до четвъртфиналите в надпреварата на клей, след като спря изненадващо един от най-добрите на тази настилка – поставения под номер 4 в основната схема Доминик Тийм. Лайович се нуждаеше от малко над 1 час игра, за да се справи със съпротивата на италианския квалификант Сонего, който също дебютира на тази фаза от съревнованието.

Душан Лайович проби подаването на италианеца в 11-ия гейм на втория сет и в последствие сервира успешно, за да затвори мача в своя полза. Самият тенисист нямаше високи очаквания, след като бе болен преди старта на турнира.

„Бях на антибиотик миналата седмица, не знаех как ще се представя тук. Но сега съм в първия си полуфинал на турнир от Мастърс 1000“, разкри след мача победителят.

„Играя най-добрия си тенис в кариерата. Представих се на много високо ниво във всеки един от мачовете си досега“, добави сърбинът, който не е загубил сет до момента в надпреварата.

„Имаше вятър днес, бе трудно във всеки гейм. Не бе лесно днес. Във втория сет се стегнах и той заигра по-добре. Щастлив съм, че победих в два сета“, завърши той.

В следващия кръг той ще се изправи срещу спечелилия измежду Новак Джокович и Даниил Медведев.

Лайович и Джокович са първите двама сърби, които заедно достигат до четвъртфиналите на турнир от сериите Мастърс 1000. /БГНЕС