Сърбия се класира на полуфиналите на ATP Cup след победа над Канада s 3:0. По този начин западната ни съседка ще се изправи срещу Русия за място на финала.

Световният №2 Новак Джокович направи обрат и спечели много трудно срещу Денис Шаповалов с 4-6, 6-1, 7-6 (4). Първата ракета на Сърбия донесе втори успех на сингъл на страната си в ¼-финала срещу Канада на ATP Cup, като така прати отбора в сблъсък срещу Русия за място на финала в Сидни.

Носителят на 77 титли в Тура вече има баланс от 4-0 в турнира и повежда отбора си срещу непобедените до този момент Даниил Медведев и Карен Хачанов.

Новак Джокович допусна късен брейк в първия сет, след като преди това нямаше никакви проблеми.

В началото на втората част сърбинът изглеждаше притиснат до стената, когато едва спаси подаването си за 2-1 след три неутрализирани брейкбола. Веднага след това обаче осъществи пробив, което разклати съперника му – 3-1.

В ключов момент от шестия гейм Шаповалов направи двойна грешка при 15-30, след като загуби концентрация заради шумната сръбска публика, а после загуби и гейма. При 5-1, и в много по-различна ситуация спрямо началото на сета, Новак сервираше за изравняване и успя.

Третият сет бе на изключително ниво, а в играта и на двамата тенисисти нямаше спадове. Шаповалов сервираше при 4-4, но се подхлъзна при 30-30 при опит да излезе на мрежата и предостави скрит мачбол на Джокович. Сърбинът се възползва от ситуацията и проби, но след това допусна рибрейк – 5-5.

В крайна сметка се стигна до тайбрек, в който световният №2 изцяло пое нещата в свои ръце – 7-6(4).

Преди това Душан Лайович даде преднина на Сърбия, след като победи Феликс Оже-Алиасим с 6-4 6-2 за час и 40 минути. Световният №34 се радваше на огромна подкрепа от свои сънародници на Ken Rosewall Arena и доминираше в мача. Лайович бе по-агресивният от двамата, търсеше разигравания под осем удара и запази високо ниво на представяне от началото до края на срещата.

Оже-Алиасим нямаше особено добър ден. Форхендът му се пропукваше в най-важните моменти, като канадецут направи 32 непредизвикани грешки.

В първия сет сърбинът стигна до седем точки за пробив и успя да реализира едната от тях. Отрази и единствената, пред която се изправи. След подновяването на играта не предостави нито един шанс на опонента си, а отново един брейк му бе достатъчен.