Франсис Тиафо започна с успех своето участие на турнира в Акапулко. Американецът се наложи над австралиеца Макс Пърсел и се класира за втория кръг на надпреварата. Тиафо обаче никога не забравя трудните моменти и колко усилия се изискват всъщност, за да си професионален тенисист в наши дни. 
 
„Тенисът е най-трудният спорт в света. Това е моето мнение, защото човек трябва да направи много жертви по пътя си и да претърпи доста лишения. Може би най-големият проблем е, че си сам със себе си и няма кой да ти помогне. Когато си на корта, всичко зависи от теб и е изключително важно да останеш спокоен.
 
Понякога мои приятели, които имат желание да посетят мачовете ми, ме питат колко дълго ще продължи срещата, а отговор на този въпрос няма как да се даде. Един тенис двубой може да продължи с часове и това е ужасно изтощаващо както физически, така и психически, но човек трябва да е  готов да се бори и да дава най-доброто от себе си.
 
Многобройните пътувания и фактът, че всяка седмица си на различно място понякога също е от значение,  защото си далеч от семейството и приятелите и е съвсем нормално в определени моменти да се чувстваш самотен. Тенисът е много изискващ спорт и трябва да се справяме с най-различни предизвикателства“, каза Тиафо.