Григор Димитров продължи победната си серия от началото на сезон 2016, след като в мач от втория кръг на сингъл на турнира в Бризбейн постигна много труден, но сладък обрат срещу 22-ия в световната ранглиста Виктор Троицки - 5:7, 7:6(6), 6:2.

Това бе четвърта победа за Гришо от четири мача в Бризбейн на сингъл и двойки, а с победата най-добрият български тенисист си осигури място на четвъртфинал, където по всяка вероятност ще срещне Роджър Федерер, който преди това трябва да се справи с Тобиас Камке.

Балканският сблъсък на корт №1 предложи много емоции и качествен тенис като продължи почти 3 часа, в които Гришо демонстрира някои доста положителни неща в играта си - повече мощ в ударите, дълбоки ретури, подобрен форхенд и феноменални къси удари, което бе в основата на обрата. Главни герои на корта бяха и съдиите на линиите, които изумиха с грешни отсъждания и предизвикаха остри реакции и у двамата тенисисти.

Двубоят започна с превъзходство за Гришо, но постепенно процентът му вкаран първи сервис намаля, а грешките зачестиха, докато Троицки бе на обратния полюс и подобряваше играта си. Така сърбинът стигна до решителен пробив за 6:5 и след 7:5 поведе със сет аванс.

Ситуация изглеждаше още по-лоша за Димитров, след като допусна нов пробив в самото начало на втората част. Българинът обаче отказа да се предаде, постепенно се върна в ритъм и върна пробива за 4:4, за да се стигне до тайбрек, в който наложи волята си след 8:6.

В решителния трети сет Григор бе във вихъра си и след два пробива и четири мачбола успя да спечели частта с 6:2, а с това и мача.

Ето и подробно как се разви мачът:

Първи сет - 5:7

Григор започна уверено двубоя като спечели без никакви проблеми първите си два сервис гейма. В същото време Троицки имаше повече затруднения при своето подаване. В четвъртия гейм Димитров успя да стигне на два пъти до равенство, но сърбинът все пак се измъкна и взе гейма за 2:2. 

След нови два гейма за сервиращите, Григор за първи път имаше проблеми в сервира си. С отличен минаващ удар Троицки стигна до точка за пробив при 30:40. Димитров го отрази с ас, но даде нов шанс на съперника след грешка от бекхенд. Хасковлията се справи и в тази ситуация, а още две разигравания в негова полза значеха и успех в гейма - 4:3.

Троицки набързо изравни резултата с гейм на 15, а отново българинът имаше повече трудности в своя гейм. Той поведе с 40:15, но Троицки стигна до изравняване преди Димитров все пак да спечели гейма след още две точки и така да се доближи на гейм от успеха в първия сет.

Сърбинът обаче показа, че става все по-уверен в играта си и главно благодарение на отличен сервис спечели на 0 следващия гейм.

В същото време тенденцията Григор да изпитва големи затруднения на свой сервис се запази и този път Троицки стигна до пробива. На два пъти в гейма Григор спечели разигравания след феноменална защита, която доведе до искрено възхищение от страна на съперника. Две топки от бекхенд в мрежата обаче доведоха до 6:5 за сърбина, който не срещна затруднения при своя сервис гейм и затвори сета със 7:5.

Втори сет - 7:6(6)

За съжаление Григор пренесе грешките и на старта на втория сет, което доведе до бърз пробив на Троицки. Сърбинът имаше възможност за това при 30:40, но два силни сервиса на Димитров му дадоха предимство. 

22-ият в световната ранглиста обаче не се отказа и изчака нови грешки на Гришо, за да стигне до нов брейкбол, от който се възползва и поведе с 1:0.

Първата ракета на България демонстрира, че не се е отказал от мача още в следващия гейм, в който намали грешките и при 15:40 стигна до първите си два шанса за пробив в мача. Те бяха отразени от Троицки, а Гришо стигна и до трета възможност, но и тя не бе материализирана и в крайна сметка сърбинът стигна до 2:0.

Сервиращите взеха безпроблемно следващите 4 гейма като в тези моменти най-интересното бяха безумните отсъждания на съдиите на линиите. При поредната грешка - очевиден сервис в аут на Троицки, отсъден за аут, Григор дори се строполи на корта, невярващ на случващото се.

Нов лек сервис гейм за Григор загатна, че отново намира играта си в мача, а това бе потвърдено в осмия гейм на сета, в който плейбоят на мъжкия тенис стигна до първия си в мача пробив, който на практика го остави в двубоя.

Той бе реализиран от втория брейкбол в гейма на Григор след негов страхотен уинър след продължително разиграване. Димитров определено "грабна вълната" и набързо поведе с 5:4 след гейм на 0, в който на два пъти изуми с великолепни къси удари.

Григор вдигна на крак трибуните още няколко пъти в следващия гейм, но Троицки все пак спря добрата българска серия и изравни за 5:5.

За разлика от същия момент в първия сет, в който допусна пробив, този път Димитров бе категоричен и с гейм на 15 си осигури минимум тайбрек. Именно дотам се стигна след бърз гейм за Троицки.

Тайбрекът стартира отлично за Димитров, който след мощен ретур поведе с 2:1, а нов минипробив значеше 5:1 на паузата. Троицки обаче постигна три поредни точки, връщайки и двата минипробива за 5:4. Все пак Григор първи стигна до сетбол след нова точка при сервис на съперника. Съдиите на линиите отново си навлякоха гнева на българина, след като отсъдиха негов форхенд в аут, с което Троицки изравни за 6:6, а Гришо тъкмо бе започнал да се радва на спечеления сет.

Все пак българската гордост имаше повод за радост, след като при 7:6 Троицки изпрати топката в аут и така Димитров спечели тайбрек с 8:6 и изравни резултата в сетовете.

Трети сет - 6:2

Решителната трета част стартира с маратонски сервис гейм на Троицки, в който Григор на цели пет пъти стигаше до равенство, но така и не си осигури точка за пробив.

Това обаче стана в следващия сервис гейм на сърбина като преди това Димитров се погрижи да изравни за 1:1. Гришо успя да поведе с 40:30 в подаването на съперника си, който с две точки в своя полза заличи опасността и имаше предимство. Българинът обаче стигна до ново равенство, а последвалото разиграване бе истинско зрелище. Двамата се оказаха на мрежата, а мощен удар на Троицки бе отразен с елегантно прехвърляне на Димитров, който в крайна сметка стигна до нов брейкбол.

При него отново съдиите бяха в центъра на вниманието. Втори сервис на Троицки в аут бе неправилно отсъден за ас, което логично вбеси българина. Това обаче му подейства мотивиращо и след свирепи уинъри в следващите две разигравания хасковлията стигна до пробива за 2:1.

Пробивът бе затвърден за 3:1, а при 3:2 последва тежък сервис гейм за Димитров, в който той трябваше да спасява шанс за връщане на пробива. Концентрацията на българина обаче бе на нужното ниво и той се измъкна от ситуацията, за да поведе с 4:2.

В седмия гейм Троицки поведе с 30:0, но Гришо явно бе решил да не оставя нищо на случайността и след отлични четири поредни точки си осигури нов пробив и 5:2.

Така Димитров имаше възможността да сервира за спечелване на мача и се справи, въпреки че геймът бе доста труден, а той направи две двойни грешки и няколко непредизвикани такива. Троицки получи и една точка за пробив, но все пак българинът се справи и стигна до победата и класиране за четвъртфинал в турнира.