Номер 1 в световната ранглиста Роджър Федерер (Швейцария) се класира за първи път в кариерата си на финала на олимпийския турнир по тенис.

31-годишният Федерер наниза 24 аса при успеха над поставения под номер 8 Хуан Мартин Дел Потро (Аржентина) с 3:6, 7:6(5), 19:17 в епичен мач, продължил 4:46 часа. Само последния сет продължи 163 минути.

23-годишният Дел Потро взе първия сет, след като реализира първия пробив в мача в осмия гейм.

Втората част беше равностойна и се стигна до тайбрек, в който Федерер взе ранен аванс от 4:1 точки и не допусна обрат. В изключителна драма се превърна третата част. Федерер пропусна няколко възможности за пробив, но все пак успя да спечели подаването на съперника си за 10:9. Швейцарецът сервираше за мача, но дори не успя да вземе точка при подаването си и Дел потро отново изравни за 10:10.

Федерер, който има рекордните 17 титли от Големия шлем, но все още търси първо олимпийско злато, отново успя да пробие за 18:17 и в следващия гейм успя да затвори мача при втората си възможност.

Швейцарецът пласира 64 печеливши удара срещу 51 за Дел Потро.

В спора за титлата Федерер ще играе срещу победителя от втория полуфинал между Анди Мъри (Великобритания) и Новак Джокович (Сърбия).