Шампионът от Откритото първенство на Австралия Стан Вавринка (Швейцария) си осигури място във финалния турнир на АТП на осемте най-добри тенисист за сезона.

Вавринка е четвъртият тенисист, който ще играе в престижния турнир в Лондон с награден фонд 6,5 милиона долара от 9 до 16 ноември, в който достигна до полуфиналите при дебюта си през миналата година.

Другите трима сигурни участници са шампионът от "Уимбълдън" и номер 1 в света Новак Джокович (Сърбия), победителят на "Ролан Гарос" Рафаел Надал (Испания) и шесткратният шампион в надпреварата Роджър Федерер (Швейцария).

За последните четири места борбата ще продължи в оставащите три седмици до края на сезона от календара на АТП. За тях се борят шампионът от Откритото първенство на САЩ Марин Чилич (Хърватия), финалистът на "Флашинг Медоус" в Ню Йорк Кей Нишикори (Япония), Милош Раонич (Канада), Давид Ферер (Испания), олимпийският шампион Анди Мъри (Великобритания) и най-добрият български тенисист Григор Димитров.

Единственият шампион от турнирите от Големия шлем, който все още не си е осигурил квота за турнира в Лондон, Марин Чилич ще си гарантира участие, ако Бердих не спечели титлата в Стокхолм, а Раонич не триумфира в Москва.

Нишикори не играе през следващата седмица, а Ферер и Мъри ще се състезават във Виена. Димитров пък ще защитава титлата си в Стокхолм. 

Класация за сезона за финалния турнир на АТП в Лондон:
1. Новак Джокович - 9010 точки - класира се
2. Роджър Федерер - 8020 точки - класира се
3. Рафаел Надал - 6745 точки - класира се
4. Стан Вавринка - 4805 точки - класира се
5. Кей Нишикори - 4265 точки
6. Марин Чилич - 3990 точки
7. Томаш Бердих - 3945 точки
8. Милош Раонич - 3750 точки
9. Давид Ферер - 3715 точки
10. Анди Мъри - 3655 точки
11. ГРИГОР ДИМИТРОВ - 3450 точки