Българската звезда Григор Димитров се класира за третия кръг на турнира в Маями. След маратонска 160-минутна битка с 48-ия в света Федерико Делбонис, нашето момче стигна до победата и чака Анди Мъри. В отделните части резултатът беше 7:6 (8), 4:6, 6:4 в полза на първата ни ракета. 

Първият мач между двамата миналата година завърши с лесна победа за Гришо и мнозина очакваха това да се повтори. Но този мач се превърна в истинско изпитание за волята и на двамата тенисисти, като в крайна сметка българинът надделя в тази битка на характерите. 

Още от първата точка беше ясно, че това ще е здрава схватка с надиграване. Въпреки обратите, двамата се бяха концентрирали върху това да печелят подаванията си. Самият факт, че в първия сет имаше само две възможности за пробив, е показателен. 

Те бяха на сметката на Гришо в четвъртия гейм, но Делбонис ги спаси и в крайна сметка всичко се реши в тайбрек. В него нещата тръгнаха зле за нашето момче. Той изоставаше с 4:6 и с минипробив, но отрази два сетбола, за да се върне в частта. 

После отрази и трети сетбол, на свой ред пропиля един, но при втория беше безпощаден и след дълга битка и 10:8, поведе с 1:0 сета. Но това далеч не се оказа решаващо, за да бъде пречупен Делбонис. 

Аржентинецът се хвърляше здраво в битка за всяка точка, но това пак не доведе до пробиви. Делбонис имаше шансове за такъв в четвъртия гейм, но пропиля и двата. В крайна сметка той изчака момента си в десетия гейм, когато крайно разсеяната и колеблива игра на Димитров доведе до три сетбола за аржентинеца и той реализира първия за 6:4 и 1:1 сета. 

Така всичко трябваше да се реши в третата част. А тя започна мечтано за българина. Той проби още в първия гейм и поддържаше тази разлика. В един момент обаче каузата му изглеждаше изгубена. След като изпусна брейкбол за 5:2, той сервира, но изпусна аванс от 40:0 и позволи на съперника на свой ред да има шанс за пробив. 

Гришо обаче го отрази, което се оказа и моментът, в който пречупи съперника си. След това си спечели следващото подаване и след 6:4 в третата част и почти три часа на корта, първата ни ракета е в третия кръг и очаква победителя измежду Анди Мъри и Денис Истомин. Двамата играят късно през нощта.