Григор Димитров започна с победа участието си на Мастърс турнира в Монреал след труден трисетов успех 6:3, 3:6, 6:3 над световния №26 Миша Зверев! Двубоят от втория кръг със сигурност няма да се запомни с нещо особено освен много нерви и от двамата тенисисти, но важното в края бе, че Димитров издържа на напрежението и се поздрави с успеха, който му осигурява място на осминафиналите и мач с Робин Хаасе.

Българо-германският сблъсък не предложи тенис на високо ниво като двамата на корта определено не демонстрираха в пълна степен това, на което са способни. Димитров отново показа проблеми с първия си сервис и доста двойни грешки във важни моменти, но пък в същото време успяваше да се възползва от пукнатините в играта на съперника и с минаващи удари и атрактивни отигравания успя да се справи с нестандартния стил на игра на Зверев, който постоянно излизаше на мрежата. Самият германец също помогна много за успеха на съперника си в третия сет, след като допусна единствения пробив в него след невероятните четири поредни двойни грешки на своето подаване.

Първият сет на мача бе истински фестивал на пробивите като Григор имаше огромни затруднения да спечели сервиса си. В същото време обаче играеше великолепно на подаване на съперника, а това доведе до успеха с 6:3 след общо 5 пробива. Във втората част Зверев стабилизира играта си на сервис, а в началото успя да постигне пробив, който се оказа достатъчен и така вкара мача в решителен трети сет. В него германецът изглеждаше по-солиден на сервис и сякаш бе този, който бе по-близо до пробива. В шестия гейм обаче №26 в света сам подари пробив след четири поредни двойни грешки, а до края българинът успя да затвори мача на свой сервис.

Така Димитров получава отличен шанс за достигане до полуфиналите на турнира, тъй като схемата се "отвори" и до тях той няма да срещне по-високо ранкиран тенисист. В следващия кръг негов съперник е холандецът Робин Хаасе, а евентуални съперници за четвъртфинал са Джаред Доналдсън и Диего Шварцман.

Ето подробно как се разви мачът:

Първи сет 6:3

Григор стартира мача с лесен гейм на 15, след който набързо постигна и първи пробив. Той дойде след няколко прекрасни отигравания. С излизане на мрежата и блестящ инстинкт той стигна до 30:30, след което първият брейкбол дойде след перфектен ретур уинър. Още един отличен ретур накара Зверев да сбърка следващия си удар и така брейкът бе факт.

За съжаление обаче последва моменталното му връщане като българинът сам подари гейма на съперника. При 40:15 той направи две двойни грешки, след което още две неточности доведоха до успеха за 29-годишния левичар.

С два хубави минаващи удара от бекхенд Григор отново постави под напрежение сервиса на съперника си. Зверев имаше геймбол, но Димитров продължи да се бори, стигна до брейкбол и бе награден с грешка на съперника за 3:1.

Ракета №1 на България направи няколко грешки и в петия гейм, но все пак този път успя да затвърди пробива след рисков втори сервис на геймбол и поведе с 4:1.

Зверев спря серията му за 2:4, след което последва нов слаб сервис гейм на българина. В него той направи нови две двойни грешки. При 0:30 се измъкна с блестящ лоб от бекхенд, но втората двойна за 15:40 даде два брейкбола на съперника и още първият бе реализиран за 3:4.

Само че Зверев продължи да бъде този, който изпитва повече затруднения на своето подаване, а в същото време ретурите на Димитров бяха отлични. Първият шанс за пробив при 40:30 бе отразен от Зверев, но след две равенства Гришо стигна до нов, при който действа безупречно и си създаде ситуация да сервира за спечелване на сета. 

И точно в този момент Григор бе перфектен, първият сервис влизаше, което му помогна да вземе комфортен гейм на 15 и да поведе със сет аванс.

Втори сет 3:6

Втората част започна с най-лесния сервис гейм на Зверев от началото на мача като в него той спечели на 15. На свой ред Гришо губеше с 0:30 в своето подаване, след което обаче с няколко добри първи сервиса взе своето.

Зверев показа, че вдига нивото с първия си гейм на 0, а след него Димитров отново бе много колеблив в своето подаване, което бе пробито на 30. Германецът успя и да затвърди пробива лесно, след като ретурите на българина не го затрудняваха особено.

Гейм на 0 спря негативната серия за хасковлията, но пък Зверев се приближи на гейм от успеха с гейм на 30.

Димитров направи задължителното да спечели сервиса си, след което Зверев сервираше за спечелване на сета. №11 в света изпусна чудесен шанс за 0:30, но пък двойна грешка направи 15:30, след което добър минаващ на българина му осигури шанс за връщане на пробива, първи за него във втория сет.

Последваха обаче четири ретура в аут и вторият сет свърши в полза на германеца.

Трети сет 6:3

Решителната част започна със сервис на Григор, който при 15:30 направи много важен печеливщ минаващ форхенд по диагонала. Сервисът бе спечелен, след което последва бърз гейм на съперника и нов такъв на 30 за българина, който на първата почивка водеше с 2:1.

Зверев затвърди впечатлението, че в тези минути печели по-лесно геймовете си като направи това на 0 за 2:2.

Петият гейм се оказа много ключов. При 30:30 Григор спечели разиграването след опит за прехвърлящ удар на съперника и невероятен удар с отскок с гръб към мрежата. Последва и чудесно драйв воле за 3:2.

И след като Зверев изглеждаше все по-уверен в подаването си и бе направил само една двойна грешка до този момент, последващото със сигурност не бе очаквано - четири двойни грешки и без дори да се е докоснал до топката Григор постигна пробив за 4:2.  Последва скоростно повеждане за 40:0 в седмия гейм, който завърши с успех за българина при 40:30.

Макар и след още няколко грешки, Зверев взе подаването си за 3:5, но след това Димитров бе категоричен и така си осигури място в следващия кръг на турнира.