Финалистът от последните две години Робин Сьодерлинг (Швеция) се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на Франция по тенис.

Поставеният под номер 5 Сьодерлинг победи представителя на домакините Жил Симон с 6:2, 6:3, 7:6(5) след 2:16 часа игра. Шведът доминираше изцяло в първите два сета, които спечели за малко повече от час.

Той взе първите четири гейма в мача, което се оказа достатъчно за успеха в първия сет. Втората част започна по-равностойно, но след 2:3 Сьодерлинг отново взе седем последователни гейма.

Мачът изглеждаше решен, но Симон успя да изравни за 4:4 в третия сет, след което доведе нещата до тайбрек. В него обаче шведът отново доминираше. Той дръпна с 4:1. При 2:6 французинът успя да спаси три поредни мачбола, но за повече нямаше сили.

Сьодерлинг пласира 40 печеливши удара в мача и допусна само един пробив.

Така шведът ще срещне номер 1 в света и петкратен шампион Рафаел Надал (Испания) в търсене на реванш за загубения финал през миналата година.

Любопитното е, че през 2009 година именно Сьодерлинг сложи край на победната серия на Надал на "Ролан Гарос" в четвъртия кръг, но след това загуби мача за титлата от Роджър Федерер (Швейцария).