Шведът Робин Сьодерлинг победи с 6:2, 6:3 аржентинеца Едуардо Шванк и се класира на полуфиналите на турнира по тенис за мъже в Барселона с награден фонд 2,68 милиона щатски долара. Сьодерлинг, поставен под номер 2 в схемата, все още не е загубил нито един сет на клея в каталунската столица.

Шванк пък не успя да отпразнува своя 24 рожден ден с победа срещу шведа и отпадна от престижния турнир. Шведският тенисист, номер 8 в световната ранглиста, участва във финала в тазгодишното издание на Откритото първенство на Франция.

На полуфиналите Робин Сьодерлинг ще се изправи срещу непоставения Тимо де Бакер от Холандия, който спечели в три сета - 6:4, 3:6, 6:3, срещу поставения под номер 3 в основната схема Жо-Вилфрид Цонга (Франция). Де Бакер, 21-годишен, демонстрира отличен форхенд и смълча многобройните привърженици на корта в Барселона, които подкрепяха Цонга.

В другия полуфинален мач в турнира един срещу друг ще се изправят испанците Фернандо Вердаско и Давид Ферер. Поставеният под номер 5 Вердаско надигра Ернестс Гулбис (Латвия) с 6:2, 7:6 (4), докато номер 8 Ферер спечели срещу Томас Белучи (Бразилия) с 6:4, 6:0.