Поставеният под номер 4 в основната схема Робин Сьодерлинг победи Жил Мюлер от Люксембург с 6-3, 7-6(1), 6-1 в мач от втори кръг на „Аустрелиън Оупън”.

Шведът имаше нужда от час и 41 минути, за да се справи със своя съперник. Сьодерлинг демонстрира невероятен сервис, като не даде нито една възможност за пробив на съперника си, и спечели впечатляващите 93 процента от точките, разиграни при вкаран първи сервис. Той записа и два пъти повече печеливши удари срещу непредизвикани грешки – 30 срещу 15. В трети кръг той ще срещне чеха Ян Херних, който отстрани Томаш Белучи в пет сета.

Французинът Жо-Вилфред Цонга победи Андреа Сепи с 6-3, 7-6(1), 7-6(5) за два часа и 30 минути. Финалистът в Австралия от 2008 година ще играе в трети кръг с украинеца Александър Долгополов, който отстрани Бенямин Бекер в четири сета.

Седмият поставен в схемата Давид Ферер надигра американеца Майкъл Ръсел с 6-0, 6-1, 7-5 за час и 59 минути. Испанецът показа силен сервис и не даде нито една възможност за пробив на съперника си. В трети кръг той ще срещне литовеца Ричард Беранкис, който даде само един гейм на Давид Налбандиян в двубоя им от втори кръг. Беранкис водеше с 6-1, 6-0, 2-0, когато аржентинецът се отказа.

Победи постигнаха още Михаил Южни, Марин Чилич, Джон Иснър, Юрген Мелцер и Бърнард Томич.