Шведът Робин Сьодерлинг продължава сензационното си представяне на Откритото първенство на Франция по тенис и се класира за първия финал в кариерата си на турнир от Големия Шлем. 23-ият в схемата Сьодерлинг победи номер 12 Фернандо Гонсалес (Чили) с 6:3, 7:5, 5:7, 4:6, 6:4 за 3:28 часа игра. Сьодерлинг водеше с 2:0 сета, допусна изравняване, а в последния пети сет губеше с 2:4 преди да спечели следващите четири поредни гейма.

Досега Сьодерлинг никога не е преминавал третия кръг от общо 21 участия на турнири от Големия Шлем.

Шведът направи два пробива в първия сет, който спечели с 6:3 за 34 минути. След 4:4 във втория сет Сьодерлинг имаше възможност за пробив, която пропиля. Все пак той проби сервиса на чилиеца в 11-ия гейм и поведе с 6:5, а след това спечели със 7:5. Фернандо Гонсалес се върна в мача, след като с пробив в 12-ия гейм спечели третия сет със 7:5. В четвъртата част Гонсалес направи късен пробив и спечели с 6:4. Чилиецът започна с пробив петия решителен сет и поведе с 3:0, а след това с 4:2. Сьодерлинг направи два пробива и стигна до обрат - 5:4 преди да приключи мача при свой сервис.

Шведът, който никога не е печелил турнир на червени кортове, за първи път се класира за финал на Ролан Гарос. По пътя си до тук Сьодерлинг победи на осминафиналите първата ракета в света Рафаел Надал (Испания), а на четвъртфиналите номер 10 в схемата Николай Давиденко.

В спор за титлата в неделя Робин Сьодерлинг ще срещне победителя от втория полуфинал, който е по-късно днес, между номер 2 Роджър Федерер и номер 5 Хуан Мартин дел Потро (Аржентина).

Федерер ще се опита да вземе първи трофей от Ролан Гарос и 14-ти от турнири от Големия Шлем в кариерата си, с което да изравни рекорд на Пийт Сампрас (САЩ).