Сензационният шампион на Мастърса в Монте Карло Фабио Фонини призна, че от малък е мечтаел да спечели именно този трофей.

"Искам да се насладя на този трофей тази вечер с моето семейство и приятели. А после утре (днес б.р.) е друга седмица. Рожденият ден на майка ми е, така че бих искал да му се насладя. Просто мисля за следващия турнир, следващия мач, който бих искал да изиграя и ще видим, дали ще съм в добра форма. Трябва да имаш и късмет с жребия. Много неща са. Но в момента това не ми е проблем, повярвайте ми", заяви италианецът.

"Честно казано, фаворитът си остава Рафаел Надал. Не съм единственият, който го казва. Той е спечелил, не знам колко вече и продължава да е фаворит всяка седмица, в която играем на тази настилка."

А подобна седмица като тази на Фонини в Монте Карло изглеждаше направо невероятна. Той пристигна в Княжеството без победа над тенисист от топ 50 и бе с 4 загуби от 4 мача на клей.

Освен това в първия си мач с Андрей Рубльов италиаенцът губеше със сет и съперникът имаше пет брейкбола, за да поведе с 5:1 във втория. Все пак Фонини намери начин да обърне двубоя, след което Жил Симон не излезе за мача им от втори кръг. Оттам насетне последваха победи над Александър Зверев, Борна Чорич, Рафаел Надал и Лайович на финала.

"В първия мач имах късмет. Във втория също. И после започнах да играя страхотно. Мисля, че играх доста добре със Саша. Беше много тежко срещу Борна, защото играхме последни и времето беше по-студено от обикновено."

"На полуфинала мисля, че изиграх най-добрия тенис от началото до края. С Рафа всеки знае, че трябва да играеш много добре от начало до края. И днес беше финалът. Най-важното нещо беше купата."

Фонини отчете значение за успеха си на корта на щастието му извън него, свързано със съпругата му Флавия Пенета и вече почти двугодишния му син Федерико.

"Имам всичко в моя живот. Имам бебе. Имам съпруга. Те са с мен през цялото време, така че няма какво повече да искам."

За Фонини турнирът в Монте Карло е на практика домашен, защото е роден в намиращия се на 45 минути с кола Сан Ремо и е тренирал много често на кортовете в Княжеството. Затова и много приятели и роднини го подкрепяха към титлата.

"Родители и приятели, не знам колко билети взеха през седмицата. Мисля, че се чувстват щастливи, защото моето име е в историята на турнира. Това е нещо, за което мечтая откакто съм много млад."