Носителката на 23 титли от Големия шлем Серина Уилямс отново призова към по-сериозни мерки срещу половото неравенство в тениса. Американката заяви, че е обсъждала с организаторите на няколко турнира възможността да предоставят нейните мачове на централните кортове на други тенисистки, за да могат те да получат възможността да се изявят на по-голяма сцена.

Преди няколко дни Уилямс, заедно с холивудските звезди Натали Портман, Ева Лонгория, Джесика Частейн и Дженифър Гарнър, основа женски футболен клуб, който ще се включи в националната лига през 2022 г. На пресконференцията на събитието американката отново засегна темата за неравностойното положение на жените в спорта.

„Това е нещо, за което ни предстои още много борба в тениса. Поглеждам графика за централните кортове на турнирите и там са предвидени 4 мъжки и 2 женски мача. Чувствам се зле, защото аз неизменно съм една от тези жени“ разказва Уилямс.

„Казвала съм на организаторите, че нямам нищо против да играя на някой от по-малките кортове, а вместо мен да сложат на централния други жени, за да могат и те да имат шанс да играят на голямата сцена“ каза още Серина.

„Очевидно обаче това не устройва организаторите и те винаги отказват. Казвам им, че тези жени са работили цял живот за това и заслужават този шанс, но те не искат да слушат. Просто казват „Не“ и това е“ коментира още американската звезда.

Уилямс смята, че в тениса не се осъществява значим прогрес по отношение на равенството между мъжете и жените. Тя призова организаторите на турнирите да започнат да участват по-дейно в осъществяването на тази кауза.

„Всяка година участвам на едни и същи турнири и водим едни и същи разговори, но нищо не се променя. Те знаят, че ще дойда на турнира и знаят каква е моята гледна точка, така че кога ще започнем да работим за това?“ каза още 7-кратната шампионка на Уимбълдън.