Андреас Сепи и Лейтън Хюит изиграха може би най-запомнящия се мач от първия кръг в тазгодишното издание на Аустрелиън Оупън, като след 4 часа и 18 минути италианецът успя да преодолее упоритата съпротива на ветерана. Любимецът на местните фенове успя да навакса пасив от 0:2 сета, ала се размина със седмия си петсетов обрат в своята кариера и отстъпи с 6:7 (4), 3:6, 7:5, 7:5, 5:7.

Публиката в Мелбърн очакваше с огромен интерес сблъсъка след титлата на Хюит в Бризбейн. Мачът започна чудесно за него и още при първата си възможност за пробив австралиецът бе безгрешен и поведе с 3:1. Сепи, който е 24-и в схемата на сингъл при мъжете, обаче успя да се върне и да докара нещата до тайбрек, където показа хладнокръвие и поведе в резултата.

Следващият сет очевидно премина под знака на разочарованието от развръзката в предната част и съвсем скоро 32-годишният Хюит увеличи пасива си. Трибуните обаче неотлъчно бяха зад него и това вдъхнови ветерана, който с много битка и жертвоготовност надигра италианеца в третата и четвъртата част.

В решителния пети сет Хюит дори стигна до мачпойнт при 5:4 в своя полза, който бе спасен с ас от Сепи, а след това грешки от форхенд позволиха на европееца да сервира за мача и този път бившият световен номер 1 не намери сили да обърне хода на събитията.

Това бе осмият двубой между Сепи и Хюит, като предимството е на страната на италианеца - 5 срещу 3 победи.