Сензационен резултат беляза четвъртфиналите на турнира от категория АТП 250 в белгийския град Антверпен.

Местният любимец и поставен под №1 в схемата Давид Гофен изненадващо отпадна след 6:2, 6:7(1), 6:7(4) срещу гръцкия младок Стефанос Циципас.

Само до преди две седмици 19-годишният талант нямаше дори победа в основна схема на АТП турнир, но срещу Гофен показа защо специалистите му предвещават голямо бъдеще.

С 12 аса и много мощна игра от основната линия Циципас успя да стигнe до третия си успех на ниво АТП. Това бе и негова пета поредна победа в Антверпен, след като стартира от квалификациите, а в предишния кръг отстрани Иво Карлович. Той показа и впечатляваща игра в критичните моменти като отрази цели 14 шанса за пробив пред съперника от 19 възможности за Гофен.

Нищо не предвещаваше за подобно развитие, след като белгиецът постигна два пробива и комфортно спечели първия сет. Във втората част двамата печелеха сервис геймовете, но в тайбрека Циципас бе перфектен и вкара двубоя в трета решителна част.

Тя премина доста странно като Циципас на три пъти повеждаше с пробив аванс, но и в трите случая Гофен набързо връщаше брейка. В два от тях Циципас сервираше за спечелване на мача. И въпреки че нанасяше тежък удар с връщането си в двубоя, Гофен продължаваше с грешките. В тайбрека гъркът бе решен да не пропуска повече шансове и при 6:4 реализира първия си мачбол, за да се класира на първи полуфинал на ниво АТП. Там той очаква победителя от мача между Диего Шварцман и Давид Ферер.

В същото време пък Гофен пропусна чудесна възможност на родна земя да увеличи актива си и съответно шансовете си за класиране за финалния Мастърс в Лондон.

Белгия все пак ще има представител на полуфинал в лицето на Рубен Бемелманс, който победи Жоао Соуса с 4:6, 7:6(2), 6:4. Жо-Вилфрид Цонга ще бъде негов съперник, след като победи Жулиен Бенето в изцяло френски сблъсък - 7:6(5), 6:2.