Отборът на САЩ спечели Купа Дейвис (неофициално световно отборно първенство по тенис за мъже) за 32-и път в историята на състезанието и за първи от 1995-а година насам.

Американците вече водят с 3:0 победи срещу Русия, след като победа в мача на двойки спечелиха братята Боб и Майк Брайън. Те се наложиха със 7:6 (7:4), 6:4, 6:2 над Николай Давиденко и Игор Андреев в двучасов мач. Днес са неделните срещи при синглите между Анди Родик и Михаил Южни и Джеймс Блейк и Дмитрий Турсунов. Те обаче нямат отношение към крайния изход от двубоя. Американците спечелиха и първите мачове на единично в Мемориъл колизеум, където Блейк победи трудно Южни, а Анди Родик удари без проблеми Дмитрий Турсунов. Братята Брайън, които имат пет титли от Големия шлем на двойки, постигнаха и друг рекорд. Те спечелиха 13-а победа в 14 мача за Купа Дейвис.

Първият сет беше най-оспорваният и труден в мача. В него американците не успяха да стигнат до пробив, но се наложиха със 7:4 в тайбрека. Във втория сет руснаците имаха малки колебания, но двойна грешка при сервис на Андреев донесе пробив за братята Брайън и те поведоха с 3:1, като в крайна сметка спечелиха с 6:4. В третия сет вече всичко беше въпрос на време и Боб и Майк спечелиха без кой знае каква съпротива с 6:2, а с това и срещата.

"Вината за загубата е моя. Като лидер на отбора, аз трябваше да победя Джеймс Блейк в мача на сингъл. А заради здравословни проблеми аз дори не играх", каза още Давиденко. Вместо него на корта излезе Михаил Южни, който беше победен от Родик след 3:6, 6:7, 7:6, 6:7. Капитанът на руския отбор Шамил Тарпишчев обаче призна превъзходството на американците. Той заяви, че за разлика от миналата година, сега отборът на САЩ бил по-добър от руския във всяко отношение. Тарпишчев смята, че руската двойка не е имала никакъв шанс срещу Боб и Майк Брайън, които са най-добрите в момента. Русия би могла да спечели единствено при три победи в мачовете на единично.

"Може и действително да сме били фаворити,но над нас тегнеше напрежение и аз смятам, че победата не дойде никак лесно. Напрежението се подхранваше и от това,че точно ние можехме да решим мача. А както се знае, руснаците са най-непримирими, когато са опрени до стената", каза след срещата Майк Брайън.