Отборът на САЩ се намира на една победа от спечелването на Купа Дейвис, след като поведе с 2:0 срещу защитаващия титлата си тим на Русия.

Анди Родик и Джеймс Блейк спечелиха първите два сингъла и доближиха американския тим до 32-та си Купа Дейвис, но първа от 1995-а година насам.

Родик срази Дмитри Турсунов с 3:0 сета в първата среща - 6:4, 6:4, 6:2. Бившият номер 1 в света заби 25 аса и не остави никакви шансове на своя съперник.

Интересното е, че капитанът на руския отбор Шамил Тарпишев предпочете Турсунов, вместо да заложи на най-добрия си тенисист Николай Давиденко за така важния първи сингъл.

Доста по-оспорвана бе втората среща, в която Блейк надделя над Михаил Южни с 3:1 сета. В три от частите обаче победителят бе определен след трайбрек.

Американецът поведе с 2:0 сета и сервираше за крайната победа при 5:4 в третата част, но допусна пробив, а след това загуби тайбрека.

Благодарение на силния си сервис и мощни удари от крайната линия Блейк взе следващия четвърти сет, а с това затвори и мача.

Така САЩ дръпна с 2:0 след първия ден и е само на крачка от спечелването на купа Дейвис. Това може да стане още тази нощ, когато братята Боб и Майк Брайън - номер 1 в света при двойките, излизат срещу Игор Андреев и Николай Давиденко.