С класирането си за полуфиналите на Мастърса в Мадрид, Кей Нишикори си осигури влизане в топ 10 на света, но ето че „самурая“ не спря дотук. Той успя да се класира и за първия си финал на турнир от това ниво, след като победи фаворита Давид Ферер със 7:6(5), 5:7, 6:3 в мач, продължил почти 3 часа.

Във финала Нишикори ще се изправи срещу Рафаел Надал, който по-рано през деня нямаше проблеми в своя мач с Роберто Баутиста-Агут.

Японецът демонстрира великолепна форма и записа десета поредна победа, след като преди това бе спечелил турнира в Барселона.

Ферер поведе с ранен пробив и имаше аванс от 5:2, но в този момент Нишикори върна пробива и докара сета до тайбрек, в който успя пръв да стигне до 7 точки.

Втората част бе много оспорвана. При 5:4, „самурая“ стигна до мачбол, от който не успя да се възползва, Ферер изравни, а след това с пробив взе успеха за 7:5.

Това обаче не притесни Нишикори, който при 3:2 в решителния трети сет успя да направи решителен пробив, след което при 5:3, от десетия си мачбол, успя да спечели разиграването и да се класира за финала.