Марат Сафин приключи пътешествието си в Тибет и вече се завърна в Москва, за да подкрепя националния отбор на Русия по тенис в полуфинала срещу Германия за Купа Дейвис. По време на експедицията си, руснакът изкачи два върха, но не доби смелост да атакува шестия по височина - Чо Ойю.

“Това беше удивително пътешествие. Отпочинах си много добре, възстанових се, събрах сили и увереност и съм готов за нови успехи на корта”, заяви Марат.

Алпинистите, които атакуваха осемхилядника, също прекратиха изкачването. Пред официалния сайт на местния алпинистки клуб един от участниците заяви: “Сафин научи две неща докато беше с нас. Първо, че това начинание не са никак лесно и не е никакво приключение. И второ, че към всяко нещо трябва да се отнасяш много сериозно, включително и към изкачванията.”

Според друг руски тенисист Марат е имал нужда от почивка, тъй като изживява душевен катарзис. Лидерът в отбора на Русия Николай Давиденко сподели, че Сафин изживява тежък период: “Той реши да остане сам със себе си и ние трябва да проявим разбиране.”

Очаква се Марат Сафин да вземе участие в поредната надпревара от сериите Мастърс, както и в турнира за Купата на Кремъл.