Един от най-добрите тенисисти на Русия Марат Сафин заяви, че се отказва от участие в предстоящите турнири до Нова година, заради неубедителната си спортна форма в момента.

След консултации със своя личен треньор Ернан Гуми, Сафин решил, че ще е по-добре да не се появява в официални мачове до края на 2007г. Това означава, че тенисистът няма да вземе участие в мачовете за Купа Дейвис, въпреки че капитанът на националния отбор на Русия разчиташе много на него.

След неубедителното си представяне в Купата на Кремъл и турнира от сериите Мастърс в Мадрид, соченият за секссимвол спортист планира да си даде малка почивка. Една от причините, поради която Сафин не е успял да покаже голяма част от възможностите си в тези надпревари, е и участието му в хималайска експедиция преди около от месец.

Първият турнир, в който тенисистът ще се появи след Нова година, според информацията поместена на официалния му сайт, е Откритото първенство на Австралия.

„Нямам информация за отказа на Марат. Дори и това да е така, мога да ви уверя, че това нищо не означава и той може и да помогне на националния отбор”, коментира капитанът на тима Шамил Тарпищев.

Финалът за Купа Дейвис между отборите на САЩ и Русия ще се проведе от 30 ноември до 2 декември в Портланд.