През този сезон неочаквано българският спортен фен погледна към Индия и местния футбол. Защо ли? Отговорът, разбира се, е Димитър Бербатов, който реши да зарадва отново своите фенове преди да сложи край на богата си кариера.

Само че засега трябва чистосърдечно да признаем, че нещата хич не вървят. Бербатов изглежда далеч от класата, която демонстрираше по английските терени, а за капак и контузия го откъсна от терена за близо месец. Все пак българинът се завърна в игра в мача срещу Пуна Сити, така че продължаваме да стискаме палци за по-добри дни пред Берба.

И докато ги чакаме, спокойно може да продължим индийската авантюра с друг спорт - може би вече любимият на цяла България тенис.

Защото през тази седмица един от трите провеждащи се силни турнира от категория АТР 250 е именно в Индия, че и даже в града на последния съперник на Берба и Керала - Пуна.

До миналата година турнирът се провеждаше в Ченай, но сега домакинството се премести и зрителите в Пуна могат да се насладят на качествен тенис от турнира, кръстен Махараштра Оупън на името на областта, в която е градът.

Честно казано, в началото на седмицата турнирът в Пуна сякаш изглеждаше в сянката на надпреварите в Бризбейн и Доха. Само че в споменатите два турнира повечето фаворити отпаднаха като круши и сега, когато идва време за мачовете на истината, най-равностойно и интересно изглежда именно в Индия.

Защото трима от четиримата топ поставени достигнаха до полуфиналите. Говорим за №1 Марин Чилич, №2 Кевин Андерсън и №4 Беноа Пер. А към тях се присъедини и бившият №6 в света Жил Симон. На практика единственият от топ 4 поставените, който отпадна по-рано е шампионът от 2017 в Ченай Роберто Баутиста-Агут, който загуби в два сета от Симон.

В първия полуфинал в петък Симон ще се изправи срещу финалиста от Уимбълдън и настоящ №6 в света Чилич. За французина началото на годината е от голямо значение. 2017 бе може би най-тежката година в неговата кариера като за първи път от 2004 година насам Симон завърши с отрицателен актив - 16 победи и 25 загуби, което го смъкна до 89-ото място в ранглистата.

В Пуна обаче французинът загатва, че 2018 ще бъде по-добра за него. А сега е само на един мач от първи финал от 2015 година насам. Симон има и предимство в преките двубои с Чилич - 5:1 победи, така че лидерът в схемата ще има голямо предизвикателство пред себе си. Мачът стартира в 13:30 часа българско време и ще бъде предаван пряко по Mtel Sport 1.

По същия канал веднага след това започва и вторият полуфинал, противопоставящ Беноа Пер и Кевин Андерсън. И двамата достигнаха до този етап след трудни трисетови победи. Пер се справи със 7:5, 2:6, 6:3 над Робин Хаасе, а Андерсън постигна пълен обрат срещу Михаил Кукушкин - 6:7(3), 6:4, 6:2.

Интересен е фактът, че до момента двамата никога не са играли помежду си. На база на ранкинга (14-о място за Андерсън и 41-о за Пер), то южноафриканецът е абсолютен фаворит. Пер обаче е абсолютно непредвидим тенисист, който може да победи всеки, така че мястото на Андерсън на финала изобщо не е гарантирано.