Русия постигна класически успех над Австралия с 3-0 победи и се доближи до полуфиналите на ATP Cup в Сидни.

Роман Сафиулин даде аванс на действащите шампиони след двусетов успех над Джеймс Дъкуърт със 7-6 (6), 6-4. Първата ракета на „Сборная“ Данийл Медведев се реваншира по-късно за поражението си на старта от французина Юго Умбер, побеждавайки категорично Алекс Де Минор с 6-4, 6-2. Това на практика гарантира победата на руснаците, които чрез Медведев и Сафиулин взеха и мача на двойки срещу Джон Пиърс и Люк Савил със 7-6 (7), 3-6, 10-6.

"Когато играем за родината, се борим до последно. Не се чувствах много добре преди мача и трябваше да взема обезболяващи, преди да изляза на корта", каза Медведев.

По този начин Русия е много близо до полуфиналите на турнира, като в последния си мач играе с Италия. „Скуадрата“ надви по-рано Франция със същия резултат и се нуждае от победа срещу Русия в последния си мач, за да играе отново на полуфиналите, след като миналата година отстъпи на руския тим в спора за трофея.

В група С, интригата се завърза още повече, след като Канада надигра Великобритания след обрат с 2-1 победи. Дан Еванс даде аванс на британците, които спечелиха първия си мач срещу Германия, след успех над Денис Шаповалов с 6-4, 6-4, но след това Феликс Оже-Алиасим възстанови паритета след победа над Камерън Нори със 7-6 (4), 6-3. На двойки Оже-Алиасим и Шаповалов не оставиха шансове на Джейми Мъри и Джо Салисбъри, стигайки до успех с 6-4, 6-1.

Така, и четирите тима в групата, където са още Германия и САЩ, са с равен брой точки преди последните мачове в групата, които противопоставят Германия на Канада и САЩ на Великобритания.