Руснакът Андрей Рубльов се класира за втория кръг на турнира на твърда настилка в зала в Ротердам с награден фонд 1.1 милиона евро.

Поставеният под №4 руснак елиминира квалификанта Маркос Хирон със 7:6(1), 6:3 за 78 минути и записа 16-та поредна победа в състезанията от сериите АТП 500.

Осмият в световната ранглиста постигна девети успех в десет мача от началото на сезона.

Четвъртфиналистът от Откритото първенство на Австралия взе оспорвания първия сет с категоричен успех в тайбрека със 7:1 точки, а във втората част поведе с 3:0 гейма и не допусна да бъде застигнат.

"Беше труден мач срещу Маркос. Той е квалификант, който вече беше изиграл няколко срещи тук. За мен това беше първи двубой на закрито и бях малко стегнат в първия сет", коментира Андрей.

23-годишният Рубльов спечели последните 3 турнира от сериите АТП 500, в които участва през миналия сезон - в Хамбург, Санкт Петербург и Виена.

За място на четвъртфиналите той ще се изправи срещу бившия №1 в света и шампион в Ротердам през 2009 година Анди Мъри (Великобритания), който участва с "уайлд кард".

"Анди е истинска легенда и имам много добри взаимоотношения с него. Харесвам го като играч и като човек. Той вече ме разгроми веднъж (6:3, 6:0, 6:2 във втория кръг на Откритото първенство на Австралия през 2017 година). Сигурен съм, че ще има много дълги разигравания и ще бъде истинска битка", каза още Рубльов.

Шампионът от 2015 година и осми поставен Стан Вавринка отпадна в първия кръг след поражение от друг руснак Карен Хачанов с 4:6, 5:7.

Хачанов взе аванс с ранен пробив в третия гейм, след което запази предимството си до края на първия сет.

Във втората част той реализира още един брейк за 6:5 и затвори убедително мача при собствен сервис.

Следващият съперник на руснака ще бъде квалификантът Камерън Нори от Великобритания.