Чешкият тенисист Лукаш Росол успя да осъществи страхотен обрат в първия полуфинал на турнира в Букерещ и се класира за финала. Шампионът от миналата година успя много трудно да надделее с 3:6, 6:3, 6:2 над холандеца Робин Хаазе.

Двубоят започна спокойно, макар и още в началото двамата да си размениха по един пробив. Първо Хаазе загуби сервиса си и даде аванс от 2:1 на своя съперник, ала Росол не успя да се възползва. В следващият гейм чехът трябваше да се връща в резултата от изоставане 0:40 и го стори, но с две последователни точки Росол изравни резултата.

Мачът продължи да вървим гейм за гейм, но при 3:4 Росол допусна колебание в началния си удар и Хаазе успя да го пробие. Последва почти протоколен сервис гейм за холандеца, с който той взе първия сет.

Двубоят продължи да се развива зле за шампиона. Росол загуби подаването в откриващия гейм на втората част, но оттам нататък се мобилизира. Чехът върна пробива за 2:2, а след това на свой ред реализира точка за пробив, която направи резултата 5:3.

След като сетовете бяха изравнение, двамата се впуснаха в люта битка за третия гейм от последната част. Хаазе някак успя да спаси подаването си, но още при следващия случай бе пробит след много смели удари на Росол. Това сломи съпротивата на холандеца, който допусна още един пробив, а Росол триумфира с 6:2 в последния сет.