Роджър Федерер се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на Франция по тенис. Поставеният под номер 3 швейцарец надигра "щастливия губещ" Давид Гофен в четири сета - 5:7, 7:5, 6:2, 6:4.

Федерер достига до четвъртфиналите на голям турнир за 32-и пореден път. Бившият номер 1 в света изненадващо загуби първия сет срещу Гофен, който се намира на 109-о място в ранглистата на АТП. 21-годишният белгийски състезател играе в основна схема на толкова силен турнир за първи път в живота си. Федерер спаси два сетбола в първата част, но се предаде при третия опит на скромния младеж да поведе в резултата. В останалите три части Гофен отново измъчи своя именит съперник, но силите му стигнаха да вземе още общо 11 гейма до края на двубоя. В следващия кръг 30-годишният Федерер ще се изправи срещу победителя от мача между Хуан Мартин дел Потро (Аржентина) и Томаш Бердих (Чехия).

Давид Гофен призна, че като дете в стаята си е имал множество плакати на Роджър Федерер. Белгийският тенисист е вторият "щастлив губещ", достигнал до четвъртия кръг на турнир от веригата "Големия шлем". През 1995-а година неговият сънародник Дик Норман игра в тази фаза на "Уимбълдън".