Анди Родик си направи чудесен подарък за своя 26-ти рожден ден, като победи младият талант Ернестс Гулбис в четири сета и продължава в трети кръг на US Open. Американският тенисист обърна резултата в своя полза и след като загуби първия сет с 3:6, се наложи в следващите три – 7:5, 6:2, 7:5.

Родик можеше да приключи и по-рано двубоя, но направи доста непредизвикани грешки от лесни ситуации. Гулбис, който днес навършва 20 години, пък се бори докрай и показа своя потенциал на кортовете в Ню Йорк.

Роджър Федерер също продължава в третия кръг на турнира, в опита си да завоюва поне една титла от Големия шлем този сезон. Швейцарецът обаче се измъчи сериозно срещу бразилския тенисист Тиаго Алвеш. Федерер направи почти толкова на брой непредизвикани грешки, колкото и печеливши точки, но в крайна сметка стигна до успеха с 6:3, 7:5, 6:4. 137-ят в света Алвеш отигра невероятни топки, за да затрудни максимално съперника си, но класата си каза думата.

„Това са само началните мачове, така че занапред ще играя все по-добре,” обеща Федерер, за когото това бе победа №600 в кариерата. „Не бях в истинска опасност, така че мачът протече сравнително добре за мен.”

Четирикратен и настоящ шампион на US Open Федерер, няма загуба на „Флъшинг Медоус” от 2003 година насам, когато отстъпи в четири сета на Давид Налбандиян.

„Знаех, че колкото повече продължава мачът, толкова повече противникът ми ще се измори,” коментира още швейцарецът.

Третият поставен в схемата на US Open Новак Джокович имаше проблеми най-вече в началото на мача си с Роберт Кендрик, но надделя със 7:6 (10:8), 6:4, 6:4. Сърбинът не показа признаци на болка в глезена, който контузи в предишната си среща с Арно Клеман. Той обаче получи медицинска помощ и за двете си колена по време на първия сет срещу Кендрик.

Фернандо Гонзалес, Николай Давиденко, Фернандо Вердаско, Николас Алмагро, Жо-Вилфред Цонга, Игор Андреев, Димитри Турсунов, Радек Степанек, Марин Чилич и Андреа Сепи също се класираха за трети кръг от поставените. От непоставените тенисисти в схемата място напред си извоюваха Ярко Нийминен и Жил Мюлер.