Шампионът от последните две години на турнира в Мемфис – Томи Хаас (Германия), отпадна още във втория кръг на надпреварата след загуба от сънародника си Бенямин Бекер с 3:6, 6:2, 7:5.

Хаас имаше серия от 11 мача без загуба на турнира в Мемфис и притежава общо три титли от надпреварата.

Германецът, трети в схемата на турнира, се завърна след лечение на контузия в рамото и въпреки че направи 11 аса, загуби от своя съотборник за купа "Дейвис" Бенямин Бекер.

Поставеният под номер 1 Анди Родик (САЩ) преодоля съпротивата на Жил Мюлер (Люксембург) в първия кръг след 6:4, 7:6 (7:4).

Родик, който в неделя спечели турнира в Сан Хосе, реализира 18 аса срещу квалификанта от Люксембург, но трябваше доста да се потруди, за да стигне до победата. Мюлер също демонстрира силен първи сервис и във втория сет направи серия от пет поредни аса.

В следващия кръг Родик ще срещне своя бивш съученик Марди Фиш. Двамата играха и на турнира в Сан Хосе миналата седмица, като Родик спечели в три сета.

При жените Линдзи Дейвънпорт (САЩ) се класира за четвъртфиналите след категорична победа над рускинята Евгения Родина с 6:1, 6:1 само за 51 минути игра.

Дейвънпорт е фаворит за титлата в Мемфис след отпадането на миналогодишната шампионка Винъс Уилямс и втората в схемата Татяна Головин още в първия кръг във вторник.

На четвъртфиналите Дейвънпорт ще играе с датчанката Каролин Вознячки, която се наложи над 15-годишната Мишел де Брито от Португалия с 6:2, 6:4.