Миналогодишният шампион Новак Джокович (Сърбия) отпадна на четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис.

Поставеният под номер 3 Джокович се отказа след 2:29 часа игра в четвъртия сет при резултат 7:6(3), 4:6, 2:6, 1:2 срещу седмия поставен Анди Родик (САЩ) заради физическо неразположение, предизвикано от голямата жега в „Мелбърн Парк”.

Така Родик се класира за четвърти път в кариерата си на полуфиналите на Откритото първенство на Австралия след 2003, 2005 и 2007 година.

След равностойно начало се стигна до тайбрек, в който сърбинът взе аванс от 4:0 и в последствие спечели със 7:3 точки за 50 минути.

Във втората част Родик заигра по-добре и успя да реализира първия пробив в мача за 4:3. Джокович спаси сетбол в деветия гейм, но веднага след това Родик затвори сета при собственото си подаване.

След размяна на ранни пробиви в третата част сърбинът поведе с 2:1, но оттук започнаха проблемите му с жегата. 21-годишният Джокович поиска медицински таймаут заради първи признаци на топлинен удар. След подновяването на играта сърбинът просто нямаше сили да се бори с отлично играещия Родик и загуби пет поредни гейма, а с това и третия сет.

Под жаркото слънце и температура от 35 градуса Джокович направи всичко възможно да продължи. Той успя да спечели първия гейм в четвъртата част, но след това беше пробит в третия и реши да се откаже.

Въпреки проблемите на съперника си, Родик показа отлична игра и допусна само 14 непредизвикани грешки. Той наниза 16 аса и записа общо 43 директни печеливши удари.

За място на първия си финал в „Мелбърн Парк” американецът ще се изправи срещу победителя от мача между трикратния шампион Роджър Федерер (Швейцария) и Хуан Мартин Дел Потро (Аржентина), който е по-късно днес.