Петкратният шампион Рафаел Надал (Испания) се класира за полуфиналите на турнира по тенис от сериите „Мастърс” в Монте Карло с награден фонд 2,2 милиона евро. Поставеният под номер 2 Надал се справи със сънародника си Хуан Карлос Фереро с 6:4, 6:2 и записа 30-а поредна победа в надпреварата на червени кортове.

Двубоят беше прекъснат за почти час при 3:2 за шампиона от 2002 и 2003 година Фереро в първия сет заради дъжд и силен вятър. След подновяването на играта Надал вдигна оборотите и проби за 5:4, след което затвори първия сет при собственото си подаване.

С два ранни пробива бившият номер 1 от Майорка дръпна с 5:1 във втората част и си осигури крайната победа за малко повече от 90 минути на корта. Така Надал продължава похода си към шеста поредна титла в Монте Карло и първа от 11 месеца. На полуфиналите той ще срещне друг испанец Давид Ферер. Ферер достигна за първи път до тази фаза на турнира след успех над германеца Филип Колшрайбер със 7:5, 7:6(1) за два часа.

В горната част на схемата миналогодишният финалист Новак Джокович (Сърбия) също се класира за полуфиналите. Водачът в схемата Джокович се справи без особени проблеми с аржентинеца Давид Налбандян с 6:2, 6:3 за 79 минути.

Сърбинът даде само два гейма на съперника си в първия сет, а във втората част рано дръпна с 2:0. В последствие той отново проби в деветия гейм, за да си подпечата успеха.

За място на финала Джокович ще срещне победителя от срещата между испанците Фернандо Вердаско и Алберт Монтанес.