Рафаел Надал за пореден път доказа, че е Кралят на клея. Испанецът спечели за трети пореден път Откритото първенство на Франция. Той се наложи на финала над ракета номер 1 в света Роджър Федерер с 3:1 ( 6-3, 4-6, 6-3, 6-4) сета.

В повторение на финала от минала година, Надал отново доказа, че в момента няма по-голям от него на червените кортове, след като направи хеттрик в Париж. С победата си ракета номер 2 при мъжете спечели 1,34 млн. долара от наградния фонд на Ролан Гарос.

Пред очите на редица знаменити и известни личности, сред които принц Фелипе и Тиари Анри, Рафаел Надал спечели за трети път, след като вчера това стори и Жустин Енен при жените, но за сметка на това стана най-младият тенисист, който е правил хеттрик на втория за годината турнир от Големия шлем.

По пътя си към поредното отличие на клей, Надал позволи на своя съперник да спечели само сет, а това бе и единствената част, която испанецът даде от началото на срещите си в Париж.

Още от първата минута 21-годишният тенисист показа, че има по-голямо желание за победа, както и по-големи възможности за това. Самият Федерер пропусна да спечели на няколко пъти подаването на испанеца, с което до голяма степен предреши развоя на частта.

През втория сет швейцарецът се мобилизира и стигна до 6:4, но въпреки желанието си и последвалите опити да стигне до триумф не успя да се противопостави или по-точно да използва прийомите си, с които обикновено печели мачовете.

В последната част самият Федерер изгуби вярата си в победата и закономерно последва триумфа на Надал.

„Много съм щастлив. Съжалявам за Роджър. Той е добър тенисист. Това е една моя мечта, да спечеля отново тук. Сега ще трябва да продължа да работя, за да стана още по-добър”, бяха първите думи на победителя.