Номер едно в световния тенис Рафаел Надал спечели титлата на турнира в Барселона след победа във финалния мач с 6:2, 7:5 срещу своя сънародник Давид Ферер.

Поставеният под номер едно в схемата на надпреварата в родината си Испания Надал допусна един пробив в първия сет и два във втория. Това обаче не му попречи да спечели финалния двубой за по-малко от два часа и да запише своя пети пореден триумф в Барселона в повторение на финала от миналата година.

Роденият в Майорка Рафа Надал има 24 победи и само една загуба на турнира в столицата на Каталуния. Единственото поражение на испанеца на престижния турнир е през 2003 година.

Надал спечели първия сет с 6:2 само за 44 минути. В първите четири гейма на втория сет Надал и Давид Ферер си размениха по два пробива. Все пак тенисист номер едно в световната ранглиста поведе с 6:5, след като спечели подаването на противника, а след това регистрира нов триумф след втория си мачбол.

Титлата е под номер 35 в кариерата на 22-годишния Рафаел Надал, който има 24 поредни победи на клей. За последно Надал загуби на този вид настилка на турнира в Рим през май миналата година, отстъпвайки на своя сънародник Хуан Карлос Фереро.

„Това е повече от мечта за мен. Никога не съм си представял, че мога да спечеля тук пет поредни години. Поздравявам Давид, той игра страхотно на този турнир”, заяви победителя след финалния мач.