Испанецът Рафаел Надал продължи похода си към рекордна 10-та титла от турнира в Барселона, след като победи Кевин Андерсън с 6-3, 6-4 в мач от третия кръг на надпреварата.

На корт "Рафа Надал", както вече се нарича централния корт в най-стария тенис клуб в Испания - "Реал Клуб де Тенис Барселона", световният номер 5 отново показа изключителна стабилност на собствен сервис, като загуби общо 9 точки при своите подавания в целия двубой. От своя страна Надал успя да реализира по един пробив в двата сета, което му бе достатъчно, за да стигне до успеха след час и 33 минути игра.

По този начин носителят на 14 титли от Големия шлем се класира за 1/4-финалите, където ще се изправи срещу младата сензация Александър Зверев или корееца Чун Хьон. За 1/4-финалите се класира и австриецът Доминик Тийм, който победи Дан Еванс от Великобритания със 7-6(5), 6-2.

За място на полуфиналите Тийм ще спори с японеца Юичи Сугита, който продължи със сензационното си представяне в столицата на Каталуня. 91-ят в света Сугита влезе в основната схема като "щастлив губещ", но вече натрупа три победи на сметката си, като днес се справи със 7-ия поставен Пабло Кареньо Буста с 6-4, 6-2.