Десетминутните паузи ще бъдат разрешени в мъжките мачове на сингъл за първи път на Откритото първенство на Австралия по тенис, съобщиха организаторите.

Промените идват след оплаквания от играчи, включително и от световния номер едно Новак Джокович по време на турнира през 2018 г., когато температурите се покачиха над 40 градуса в Мелбърн Парк.

Организаторите въведоха петстепенна "скала на топлинния стрес", която отчита температурата на въздуха, силата на слънцето, влажността и скоростта на вятъра. На най-високото ниво на скалата, съдиите могат да прекъснат мачовете на откритите игрища и да решат да пуснат покрива по време на мачовете на основните арени на турнира.

Мъжете ще имат възможност за 10-минутна пауза след третия сет. На жените вече бе разрешена десетминутна почивка между втория и третия сет.

"Здравословното състояние на всички играчи на Аустрелиън Опън е наш най-голям приоритет и ние разработихме скалата след месеци на изследвания и тестове", заяви директорът на турнира Крейг Тили.

Първият Голям шлем за 2019 година започва в Мелбърн на 14 януари. /БТА