Първата ракета в света при мъжете Роджър Федерер от Швейцария и отпадна на четвъртфиналите на силния международен турнир по тенис за мъже от сериите Мастърс в Рим с награден фонд 2 270 000 евро, където той така и не успява да спечели титлата.

Федерер отстъпи пред 27-ия в световната ранглиста чех Радек Щепанек с 6:7, 6:7 за близо два часа игра. Това е шеста загуба за швейцареца от началото на годината, след като той загуби едва девет срещи през 2007 година.

Загубата е неприятна загрявка за световния номер едно преди началото на Ролан Гарос, откъдето той все още няма титла в кариерата си.

Миналата година в Рим първата ракета в света загуби от италианеца Филипо Воландри в третия кръг. Срещу Щепанек Федерер губеше с 1:4 във втория сет и успя да стигне до тайбрек, но го загуби.

На полуфиналите съперник на чеха ще бъде победителя от двубоя между сърбина Новак Джокович и испанеца Николас Алмагро.

Във втория кръг на турнира в Рим отпадна и вторият поставен Рафаел Надал от Испания, който загуби от своя сънародник Хуан Карлос Фереро.

В друг четвъртфинал швейцарецът Станислас Вавринка победи осмия в схемата американец Джеймс Блейк с 6:7, 7:6, 6:1 в мач, продължил два часа и 32 минути.

Това е втори полуфинал за Вавринка за последните две седмици след турнира в Барселона, където загуби от испанеца Давид Ферер. Швейцарецът в момента е с рекордно високо място в кариерата си в световната ранглиста - 24-то. В понеделник той ще се изкачи до 20-а позиция.

Турнирът в Рим е последният на клей преди Откритото първенство на Франция, което започва на 25 май.