Световният номер 2 Рафаел Надал (Испания) победи Жо-Вилфрид Цонга (Франция) със 7:5, 7:5 и се класира за полуфиналите на турнира от сериите Мастърс в парижката зала Берси с награден фонд 2,75 милиона долара.

Цонга, миналогодишен шампион в турнира и номер 8 в схемата, загуби след 1:52 минути игра, въпреки че направи 10 аса. Двата сета се развиха абсолютно еднакво като Надал направи само два пробива. Той спечели първия сет след близо час игра, след като направи пробив за 6:5. Във втората част ситуацията се повтори.

На полуфиналите съперник на Рафаел Надал ще бъде световния номер 3 Новак Джокович (Сърбия), който отстрани 9-ия поставен Робин Сьодерлинг (Швеция) с 6:4, 1:6, 6:3 за около 2 часа игра.

За Джокович това бе първо участие на четвъртфиналите в надпреварата. Той направи три пробива и допусна също толкова, но в решителния трети сет спечели с 6:3, след като направи пробив за 5:4.

След поражението Сьодерлинг загуби шансове да се класира за финалния турнир на АТП за годината в Лондон, както и Цонга. Това означава, че Фернандо Вердаско (Испания) е осмият тенисист, който спечели правото да играе в Лондон след Роджър Федерер, Рафаел Надал, Новак Джокович, Анди Мъри, Хуан Мартин дел Потро, Анди Родик и Николай Давиденко.

По-късно днес са останалите два четвъртфинала между 15-Гаел Монфис (Франция) - 12-Maрин Чилич (Хърватия) и 13-Радек Щепанек (Чехия) - Хуан Мартин Дел Потро (Аржентина).