Френският тенисист Жо-Вилфред Цонга, който отстрани на полуфиналите българина Григор Димитров, спечели Мастърса в Торонто. На финала той надигра бившия номер едно в света Роджър Федерер. 

Двамата изиграха изключително оспорван мач, продължил близо два часа. В него обаче французинът показа, че е в по-добра форма и в крайна сметка спечели със 7:5, 7:6.

В целия мач имаше само един пробив. Той беше буквално в последния гейм на първия сет, в който Цонга отказа именития си съперник и взе частта със 7:5, за да поведе с 1:0 сета. 

Показателен за формата на Цонга беше и фактът, че в целия мач не му се наложи нито веднъж да спасява възможност за пробив в подаването си. На Федерер му се наложи на седем пъти, но веднъж се пропука и това се оказа фатално за първия сет. 

Във втория мачът вървеше без пробиви до самия край, въпреки че няколко пъти Цонга изглеждаше близо до това да вземе витална преднина. Това не се случи и всичко трябваше да се реши в тайбрек. 

В него нещата бяха равностойни до смяната на полетата при шестата точка в дългия гейм. След това на корта беше само французинът, който в крайна сметка взе тайбрека със 7:3 и завоюва 11-а титла в кариерата си. 

В интерес на истината, той заслужаваше най-много трофея в Торонто, тъй като по пътя си отстрани Новак Джокович, Анди Мъри и вече Григор Димитров.