Матео Беретини продължава да не се наслаждава на добри дни. Сякаш, от края на миналата година, просто за италианеца всичко се промени, и изведнъж от представител на топ 10, той бързо излезе извън първите 30 в ранглистата.

Разбира се, една от основните причини за слабите резултати на Матео са контузиите, но е факт, че той ще участва на предстоящия „Уимбълдън“ само с един изигран мач на трева. Този двубой бе доста злополучен за Беретини, който загуби от своя сънародник Лоренцо Сонего още на старта в Щутгарт и не успя да защити трофея си от миналата година. Същото е положението и с турнира в Куинс, където бившият представител на топ 10 отново трябваше да защитава титлата си от миналата година, но Беретини така и не стартира участието си на надпреварата в Лондон, тъй като бе принуден да се откаже заради неприятна травма.

Сега, соченият за една от големите звезди на италианския тенис, получи укорителни думи от Никола Пиатранджели. Двукратният шампион от „Ролан Гарос“ откровено обвини своя сънародник, че не може да осъзнае какъв късмет има и го призова да се замисли върху нещата.

„Мисля, че Матео има истински късмет с тениса. Той може да бъде един от най-добрите, ако пожелае, и смятам, че е показал това през годините. Никой не отрича неговите травми, и това е изключително неприятно, но считам, че Беретини не се влага достатъчно и не осъзнава истинската стойност на нещата. Важно е Матео да   оцени какво има и ясно да види, че е способен да даде още много на тениса, но за тази цел трябва да си максимално отдаден на спорта. Дано той се замисли, защото в Италия му възлагаме големи надежди, все още има време пред себе си. Никой друг не може да промени нещата освен него, но ако продължи така, нищо добро не го чака“, каза 89-годишният бивш тенисист.