Апелативната комисия на АТП отмени глобата от 2 хиляди долара на руския тенисист Николай Давиденко, съобщават световните агенции.

Давиденко, номер 4 в света, бе санкциониран, че не е положил достатъчно усилия в играта си при загубата от 102-ия в класацията на АТП Maрин Чилич (Хърватия) с 6:1, 5:7, 1:6 на 25 октомври в среща от втория кръг на турнира по тенис в Санкт Петербург с награден фонд 1 милиона долара.

Руснакът обжалва наказанието с успех.След внимателно разглеждане и анализиране на видеозаписа от срещата решихме, че жалбата на Давиденко е основателна и глобата от 2 хиляди долара трябва да бъде отменена", заяви председателят на Апелативната комисия на АТП Гейл Брадшоу.

Както е известно името на Давиденко беше замесено в най-големия скандал в тениса за уговорени мачове, който избухна преди около три месеца, когато бяха анулирани залози за мача на поставения под номер 4 руснак от втория кръг на турнира в Сопот (Полша) в началото на август срещу Мартин Васало Архело (Аржентина). Давиденко, който беше защитаващ титлата си в надпреварата, спечели първия сет с 6:2, но след това загуби втория с 3:6 и се отказа в третия при резултат 1:2 гейма заради контузия в крака.

Букмейкърите оповестиха, че за срещата са били заложени около 7 милиона долара, което е с десет пъти повече от обичайната сума за подобно спортно събитие.

Повечето от парите пък са заложени за победа на 87-ия в ранглистата Мартин Васало Аргуело, който се считаше за пълен аутсайдер.