За съжаление Григор Димитров няма да има възможност днес да завърши своя мач срещу Александър Долгополов. Българинът води с 4:2 в третия сет, след като преди това двамата си размениха по един сет - 6:4 за Долгополов и 6:3 за Гришо. Дъждът над Сидни обаче тотално обърка програмата на турнира и в крайна сметка организаторите взеха решение да отложат всички мъжки четвъртфинали за четвъртък, а на Централния корт започнаха полуфиналите при дамите. Така вместо да доиграят своя мач, българинът и украинецът ще трябва да отложат развръзката за утрешния ден.

Двубоят бе прекъсван на два пъти като първият път това бе точно след края на първия сет и повлия добре на Григор, но вторият бе именно при 4:2 за него в решителната част. В последствие двамата тенисисти още на два пъти излизаха на корта и загряваха, но точно когато трябваше да подновят мача, дъждът отново се появяваше на корта. Така след над 5 часа от старта на двубоя, бе взето решение двубоят да се доиграе утре.

Първият сет на мача продължи почти един час като в него нито един от двамата тенисисти не демонстрира нивото на игра, на което е способен, а непредизвиканите грешки доминираха разиграванията. Двубоят стартира с четири маратонски гейма, в които имаше един куп точки за пробив. В крайна сметка двамата си размениха по един пробив в третия и четвъртия гейм, за да се стигне до 2:2.

След четири по-леки гейма за сервиращите, в решителния момент Долгополов се възползва от грешките на българина и отново го проби за 5:4, осигурявайки си възможност да сервира за сета. В този гейм Димитров стигна до общо четири възможности за ново моментално връщане на пробива, но това така и не се случи и украинецът успя да спечели сета с 6:4, а последната неубедителна изява на Григор го накара да счупи ракетата си от яд.

Веднага след края на сета мачът бе прекъснат заради дъжд, а играта се поднови след близо час и половина пауза. Това прекъсване обаче явно бе подействало отлично на Григор, който заигра много по-добре, взимаше сервис геймовете си с лекота и поставяше съперника под напрежение. Така в осмия гейм Гришо се възползва от първия си брейкбол в сета и поведе с 5:3, след което с лекота изравни резултата след 6:3 като в целия сет даде само две точки на съперника на свой сервис.

В началото на третия сет Григор отрази брейкбол, след което в маратонския трети гейм стигна до важен пробив след 9 равенства в резултата и общо 7 шанса за пробив. Авансът бе затвърден за 3:1, а при 4:2 мачът отново бе прекъснат заради дъжд, а това се оказа и краят на двубоя поне за днешния ден.

Ето и подробно как се разви мачът до този момент:

Първи сет - 4:6

Мачът започна с осемминутен сервис гейм на Димитров, в който той на три пъти трябваше да спасява точки за пробив. Всичко изглеждаше рутинно при 40:15, когато обаче две непредизвикани грешки на Григор доведоха до равенство. Българинът се добра до нов геймбол, но при него направи двойна грешка. Форхенд уинър по правата осигури брейкбол на украинеца, отразен от 28-ия в света. Още два пъти Долгополов достигаше до точки за пробив, но във важните моменти Гришо разчиташе на своя сервис и в крайна сметка успя да се измъкне и да започне мача с гейм в своя полза.

Първият сервис гейм на Долгополов също бе много оспорван като при 30:30 украинецът осигури брейкбол на Гришо след двойна грешка. Той все пак се справи и изравни, но след нова топка в аут Димитров имаше втори шанс за пробив. Украинецът обаче също демонстрира здрави нерви, измъкна се от ситуацията и изравни за 1:1.

Третият гейм в мача бе и третият маратонски като за съжаление след 7 минути игра този път пробивът бе факт. Григор набързо допусна две точки за съперника, след което все пак стигна до 40:30 и геймбол. Долго обаче стигна до равенството и до точка за пробив, която бе оползотворена след агресивна атка по бекхенда на българина и излизане на мрежата от страна на съперника. 

И следващият гейм не се различи от останалите до момента и продължи дълго като за наша радост пробивът бе моментално върнат. На два пъти се стигна до равенство, а при второто след хубав ретур и топка в мрежата на украинеца, Григор получи брейкбол. При последващото разиграване Димитров принуди съперника си да сбърка и така успя да изравни за 2:2.

За първи път не се стигна до 40:40 едва в петия гейм. Той все пак също бе оспорван, но при 30:30 два мощни сервиса на Димитров му осигуриха спечелването на гейма и така той поведе с 3:2. Долгополов на свой ред също отговори с гейм на 0.

Григор бе този, който първи взе своя сервис гейм без проблеми като това се случи в седмия гейм, който бе спечелен от българина на 0 за 4:3. Случващото се в геймовете на сервиращите обаче продължи да се развива еднакво и на свой ред украинецът сущо записа бърз гейм на 0 за 4:4.

В решителния момент обаче Григор се пропука, допусна много непредизвикани грешки в следващия гейм и при поредната такава Долгополов се възползва от първия си брейкбол при 30:40, за да стигне до нов пробив и да си осигури възможността да сервира за спечелване на сета.

Решителният гейм започна чудесна за хасковлията, който си осигури два брейкбола при 15:40, които обаче бяха отразени след добър сервис на Долгополов и грешка на Димитров във второто разиграване. Двойна грешка осигури трети брейкбол на Гришо, но и той бе отразен. Това се случи и при четвъртия, а след поредното разиграване украинецът успя да си осигури предимство и сетбол. Той пък бе реализиран след ужасна грешка на Григор при ретура, което накара българинът да счупи ядосано своята ракета.

Втори сет - 6:3

Двубоят бе прекъснат заради дъжд веднага след края на сета, а след пауза от близо час и половина двамата тенисисти отново бяха на корта. 

Началото бе добро за Григор, който даде само една точка на противника в първите си два сервис гейма. Долгополов обаче също взе своето и така резултатът набързо стана 2:2.

Гришо продължи да повишава нивото си на игра и не допусна нито една противникова точка и в следващите си два сервис гейма, за да поведе с 4:3.

В осмия гейм дойде време и за първия пробив във втория сет. Двойна грешка на украинеца и мощен ретур на втори сервис дадоха два брейкбола за Григор при 15:40. Още първият пък бе оползотворен след страхотен форхенд ретур, попаднал на линията, след който Долгополов не успя да върне топката в полето.

Димитров трябваше да сервира за спечелване на сета и се справи перфектно с гейм на 15 като в целия втори сет даде само две точки на съперника си при свой сервис и така вкара мача в трета решителна част.

Трети сет - 4:2

Долгополов спря серията на Григор със спечелен сервис гейм за начало на третия сет. Изглеждаше, че българинът ще изравни набързо, след като поведе с 40:0 в следващия гейм, но четири поредни точки за украинеца значеха брейкбол. Гришо обаче отрази опасността с мощен сервис, след което взе своето за 1:1.

Третият гейм в мача бе най-дългият до този момент като продължи над 13 минути преди за наша радост Григор да достигне до пробив след 9 равенства и 7 шансове за пробив. Във важните моменти Долгополов се спасяваше със сервиса си, но българинът продължи да се бори за успеха и в крайна сметка го постигна. 

След гейм на 30 пък пробивът бе затвърден и Димитров поведе с 3:1. Григор не бе далеч и от втори пробив, след като поведе с 30:0 в подаването на съперника. Долгополов обаче се справи и намали пасива си на 2:3. Гришо се пребори за следващия гейм за 4:2, след което обаче мачът отново бе прекъснат заради дъжд.

След 30 минути, двамата тенисисти отново излязоха на корта и за трети път проведоха загрявка. Точно когато мачът трябваше да бъде подновен обаче, дъждът отново заваля над Сидни и така Димитров и Долгополов се върнаха в съблекалните. След още един час чакане упражнението се повтори - двамата излязоха на корта, загряха и когато трябваше да рестартират двубоя, дъждът осуети плановете и изпрати тенисистите в съблекалните. След още час дъждът все пак спря, но организаторите взеха решение да продължат програмата с дамските полуфинали, а мъжките четвъртфинали бяха отложени за петък.