До този момент Григор Димитров не бе печелил нито един мач на Мастърса в Шанхай, но на старта на тазгодишното си участие българинът записа първия си успех, надигравайки Денис Истомин с 6:3, 6:3.

Световният номер 10 показа добра игра срещу представителя на Узбекистан и не постави под съмнение продължаването си напред в силния турнир. Мачът започна с 4 поредни гейма за Григор преди да последва леко отпускане, позволило на Истомин да върне единия пробив и да се доближи в резултата при 4:3. Димитров обаче върна добрата си игра и след още два спечели гейма поведе със сет аванс.

Началото на втората част бе колебливо за Гришо, като при 2:2 той трябваше да отразява два брейкбола. Още в следващия гейм обаче на свой ред българинът стигна до пробив, който в крайна сметка се оказа достатъчен за успеха в сета, а с това и в мача.

С победата си Григор завоюва 45 точки за световната ранглиста и в битката си за място на финалния Мастърс на осемте най-добри в Лондон. Следващият мач на Димитров в Шанхай ще бъде в сряда, а негов съперник ще бъде победителят от двубоя между Жулиен Бенето и Дзе Джън.

Ето как се стигна до победата над Истомин:

Двубоят започна със сервис за Истомин и впечатляващо първо разиграване, в което Григор бе победител, а след още един уинър и две грешни на съперника, Григор вече водеше с пробив аванс. Той бе затвърден с втори гейм на нула, а Истомин спечели първа точка едва в десетото разиграване в мача. И то обаче не му помогна, тъй като българинът продължи да играе фантастично и набързо постигна нов пробив.

И той бе затвърден с нов комфортен сервис гейм и така след само 13 минути игра Григор водеше с 4:0.

Истомин все пак спечели първи гейм за 4:1, след което изненадващо стигна и до връщане на единия пробив, което се дължеше на леко разконцентрираната игра на Григор в този момент. Българинът пропусна лесна топка на мрежата, давайки точка за пробив на съперника, а геймът приключи с двойна грешка от негова страна. Истомин продължи възходящото си представяне и на свой сервис записа трети пореден гейм в сметката си.

Григор спря серията му с гейм на нула, след което няколко впечатляващи минаващи удара му осигуриха два сетбола. Още първият бе оползотворен с отличен бекхенд уинър и така сетът завърши с успех 6:3 за българина след 30 минути игра.

В началото на втория сет Димитров направи доста грешки, но въпреки това взе сервис геймовете си и поведе с 2:1. Истомин определено вдигна нивото си и записа няколко добри уинъра, за да изравни за 2:2. Нови два печеливши удара на представителя на Узбекистан и двойна грешка на българина доведоха до два шанса за пробив, които все пак Григор успя да отрази, след което и да спечели гейма за 3:2.

Истомин започна с 30:0 на свой сервис, но играта на Григор в този момент се подобри, 51-ият в света се върна към грешките, което доведе до брейкбол за Димитров, оползотворен веднага за 4:2. Последва перфектен сервис гейм на нула и хасковлията се доближи на гейм от победа в мача.

Истомин взе своя сервис, но при своето подаване Григор бе перфектен и още при първия си мачбол стигна до крайния успех след 6:3, 6:3 за час и 4 минути.