Напоследък Диего Шварцман имаше доста трудности. Бившият представител на топ 10 изпадна от първата стотица на ранглистата и определено мнозина смятаха, че аржентинецът скоро може и да спре с тениса. С представянето си в Шанхай той обаче опровергава прогнозите на тенис експертите.
 
170-сантиметровият Шварцман вече е част от осминафиналите на „мастърса“, като през утрешния ден ще се изправи срещу Николас Джари в спор за място в четвъртфиналната фаза на турнира. 31-годишният бивш участник на финалите на  ATP наистина записа някои впечатляващи победи на китайска земя, а успехът му вчера срещу Тейлър Фриц бе счетен за огромна изненада от повечето тенис анализатори. Въпреки трудностите в последните месеци, пропадането в ранглистата и тежките моменти, Диего няма никакво намерение да спира с тениса. Напротив, Шварцман е готов да продължи да се бори и да опита отново да намери постоянството в резултатите си. 
 
„Не мисля да се отказвам и нямам намерение да се предавам. Признавам, че да си част от световния тур е доста трудно заради непрестанните пътувания всяка седмица и понякога човек се чувства доста самотен. Липсва ми домът и това да бъда далеч от семейството и приятелите ми, прави нещата още по-неприятни за мен.  Близо 8 месеца от годината ние пътуваме из целия свят и определено тежи отсъствието на най-близките ти хора. Факт е, че напоследък нищо не ми се получаваше и натрупах поредица от поражения, които се отразиха на самочувствието и увереността ми. 
 
В Шанхай обаче сякаш отново показвам и доказвам на себе си, че още мога да се изправям срещу най-големите и да ги побеждавам. Надявам се да запазя това постоянство в играта си, което демонстрирам тук и ще опитам да участвам в колкото се може повече турнири, за да възвърна позициите си в световната ранглиста. Въпреки всичко, аз обичам тениса и желая да постигна още значими неща в кариерата си“, каза Шварцман.