Бившият водач в световната ранглиста по тенис - Евгени Кафелников коментира наказанието, което Русия получи след поредния допинг скандал. Страната няма право да участва на големи международни състезания в продължение на четири години, като това лишава топ тенисисти като Медведев, Хачанов и Рубльов от шанса да защитават цветовете на родината си на предстоящите летни олимпийски игри в Токио през следващата година.

Те все пак ще могат да участват, но само ако докажат, че са чисти. В този слчуай ще могат да се състезават под неутрален флаг, без да използват името, химна или знамето на Русия.

В интервю пред Gotennis.ru вицепрезидентът на местната тенис федерация изрази своята позиция по случая:

„Ако бях изправен пред същата дилема – да играя на Олимпиадата под неутрален флаг или да откажа, щях да избера неутралния флаг. За всеки уважаващ себе си атлет Олимпийските игри са приоритет.

Въпреки всичко твоите сънародници ще знаят за теб, ще знаят, че си „наш“, дори да играеш под неутрален флаг. Разбира се, за руските атлети ще е голямо разочарование, че са лишени от това да защитават цветовете на нашето знаме", сподели той.

Двукратният шампион от Големия шлем призна, че допинг скандалът ще бележи за дълго руския спорт:

„Използването на допинг е петно, което ще се отмие много трудно. В спортния свят няма нищо по-лошо от допинг, не знам колко време ще ни отнеме да изчистим името си.

„В Русия имаше допинг система, нямам никакви съмнения по този въпрос. Някой трябва да бъде наказан за това. Руският спорт можеше да запази репутацията си, ако тази група от хора бе заявила „Да, сгрешихме, моля, простете ни.“ Сигурен съм, че тогава към руските атлети щеше да се прояви разбиране", заяви олимпийският шампион от Сидни'2000.

„Никой обаче не иска да поеме отговорност. Резултатът е, че тежестта пада върху горките атлети. Съжалявам за тези, които наистина може да стигнат до медали, които можеха да чуят химна ни, но сега ще бъдат лишени от това право", продължи Кафелников.

Той добави, че не обвинява министърът на спорта - Павел Колобков за проблема:

„Министърът на спорта разбира добре това, тъй като самият той е олимпийски шампион. Мисля, че в тази ситуация той е жертва на системата. Симпатизирам му. За жалост невинните атлети се превърнаха в жертви – сигурен съм, че повечето от тях са честни и достойни хора, които нямат нищо общо с допинг.“/tenniskafe