Григор Димитров претърпя поредното си разочарование през сезона, след като отпадна още във втория кръг на турнира в Куинс, където през миналия сезон спечели трофея. Гришо преклони глава пред Жил Мюлер след поражение с 5:7, 6:7(5).

Българинът излезе за реванш срещу Мюлер, който го победи и по-рано през сезона в Ротердам. В играта на сервиси обаче победител отново излезе тенисистът от Люксембург, който демонстрира по-здрави нерви.

Обичайно, с мощния си сервис Мюлер почти не даваше възможности на Димитров, който в целия мач стигна само до три шанса за пробив в един гейм в началото на мача, отразени от съперника.

Гришо също се радваше на отличен сервис и безпроблемни сервис геймове. При 4:5 в първия сет обаче Димитров изигра един слаб гейм, в който Мюлер се възползва от единствената си в сета възможност за пробив и така излезе с едни гърди напред - 6:4.

Втората част отново премина под пълното надмощие на сервиращите като единственият брейкбол бе пред Мюлер, но Димитров се справи с напрежението. Този път се стигна до тайбрек, в който хасковлията поведе с 3:0, но две непредизвикани грешки в последствие бяха достатъчни за Мюлер да спечели тайбрека със 7:5, а с това и мача.

Така Григор претърпя поредно разочарование през този сезон, в който не успя да защити нито един от трите трофеи, спечелени през миналия сезон. Въпреки поражението, най-вероятно Димитров ще остане 11-и в ранглистата и през следващата седмица. Голямото предизвикателство пред него обаче ще бъде Уимбълдън, където Гришо има да защитава много точки от достигането си до полуфинал през 2014.

А ето как се разви злополучният мач на Григор с Мюлер:

Според очакванията, от самото начало на мача сервисът бе основното оръжие на Мюлер, но това се отнасяше и за Григор, който печелеше лесни точки, благодарение на добрите си изпълнения.

Бе ясно, че пред Димитров няма да се появят много възможности за пробив, а когато такива има, той ще трябва да се възползва. След два сервис гейма без точка за съперника, българинът стигна до възможности за пробив още при второто подаване на Мюлер. На три пъти обаче 11-ият в света не успя да се възползва и в крайна сметка тенисистът от Люксембург поведе с 2:1.

Това бяха и единствените възможности за пробив пред Григор в сета. Той все пак взимаше малко по-лесно сервис геймовете си и по всичко изглеждаше, че ще се стигне до тайбрек. При 5:4 обаче Димитров сервираше за оставане в сета, изигра един слаб гейм и това се оказа фатално. При 30:40 Мюлер стигна до първия си шанс за пробив, който бе с цената на сетбол, Григор не успя да вземе точката и така подари сета на своя съперник.

Втората част продължи с тотално надмощие на сервиращите като всъщност в целия сет имаше една единствена точка за пробив. Тя се откри пред Мюлер при 2:1, но Григор я отрази с мощен сервис, след което взе подаването си. Този път сетът наистина трябваше да се реши с тайбрек, а той започна великолепно за българина. Двойна грешка на Мюлер и две лесни точки направиха резултата 3:0. Набързо обаче Мюлер изравни за 3:3 след грешка на Димитров при негов сервис. При 5:4 Мюлер стигна до нов минипробив и два мачбола. Първият бе отразен от Григор, но на свой сервис тенисистът от Люксембург излъга българина за посоката и с елегантен форхенд си осигури победата и класиране за четвъртфинал, където съперник ще му бъде победителят от мача Анди Мъри - Фернандо Вердаско.