Третата ракета на България в мъжкия тенис Адриан Андреев се класира за четвъртфиналите на турнира на клей от сериите "Чалънджър" в Задар с награден фонд от 75 хиляди евро.

В двубой от втория кръг Андреев победи представителя на домакините от Хърватия Матей Додиг с 6:4, 4:6, 6:1 за точно два часа и половина игра.

Андреев бе далеч от безпогрешен в мача, но използва максимално възможностите си и успя да направи цели седем пробива от 14 брейкбола, до които достигна. Българинът имаше възможност да затвори срещата и в двата сета, но след като спечели първия с 6:4 изпусна водачество във втория от 4:2 гейма.

Додиг взе четири поредни гейма, за да прати мача в трети сет, но изходът от него стана ясен съвсем рано, след като на свой ред Андреев взе четири поредни гейма и поведе с 4:0. В края на мач българинът направи и още един пробив, за да затвърди надмощието си.

За място на полуфиналите 22-годишният Андреев, който започна седмицата като номер 254 в света, ще спори с италианеца Енрико Дела Вале, който е със седем позиции зад него в класацията на АТП.

За достигането си до четвъртфиналите в Задар Андреев ще вземе 12 точки за световната ранглиста и 1905 евро от наградния фонд. Интересен факт, че в четвъртфиналите участие няма да вземе нито един от осемте поставените тенисисти в схемата, в която номер 1 бе бившият шампион от Откритото първенство на САЩ Доминик Тийм.